Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Oscar Awards: Εκτός τα "Γόμορρα"...


Εκτός Οσκαρικής μάχης πλέον τα «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε. Αν και θεωρείτο από πολλούς ένα από τα μεγάλα «φαβορί», η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών δε το συμπεριέλαβε στις εννέα ταινίες που ανακοίνωσε πως προχωρούν στο επόμενο στάδιο της ψηφοφορίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Οι ταινίες από τις οποίες θα επιλεχθεί αυτή που θα πάρει το αγαλματίδιο είναι: το animation ντοκιμαντέρ «Βαλς με τον Μπασίρ» από το Ισραήλ, το γαλλικό «Ανάμεσα στους τοίχους», το γερμανικό «Σύνδρομο Μπάαντερ Μάινχοφ», το ιαπωνικό «Departure», το μεξικανικό «Tear this heart out», το καναδικό «The Necessities of Life», το αυστριακό «Revanche», το σουηδικό «Everlasting Moments» και το τουρκικό «Οι τρεις πίθηκοι».

Τις ταινίες επιλέγει πολυμελής επιτροπή της Ακαδημίας σε Νέα Υορκη και Λος Άντζελες. Από τις εννέα ταινίες, θα επιλέξει την οσκαρική πεντάδα, η οποία θα ανακοινωθεί μαζί με τις λοιπές υποψηφιότητες στις 22 Ιανουαρίου.



* Τα «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε είναι ένα φιλμ του ιταλικού κινηματογράφου που στηρίχθηκε στο ομώνυμο πολύκροτο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο. Περιγράφεται σε αυτό η δράση της ναπολιτάνικης εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα και αποτυπώνει πέντε διαφορετικές ιστορίες που εμπλέκονται η μια με την άλλη. Αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ έφυγε από τις Κάννες με το «Μέγα Ειδικό Βραβείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: