Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Άρωμα βραβείων...!

Γεμάτη εκπλήξεις η φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου το βράδυ, στο Λος Αντζελες. Ενάμιση μήνα περίπου πριν από τη μεγάλη βραδιά του «Θείου Όσκαρ», η 66η απονομή συγκέντρωσε πλήθος καλλιτεχνών και έβαλε το Hollywood σε ρυθμούς…βραβείων!

Μεγάλοι νικητές αναμφίβολα η Kate Winslet αλλά και η ταινία “Slumdog Μillionaire”. Η Αγγλίδα ηθοποιός, που έχει προταθεί 5 φορές για Όσκαρ αλλά και για Χρυσή Σφαίρα, έφυγε αυτή τη φορά, όχι με ένα αλλά με δύο βραβεία! Για τον Α’ δραματικό Γυναικείο Ρόλο στο Revoloutionary Road” («Ο Δρόμος της Επανάστασης») και για τον Β’ Γυναικείο Ρόλο στο “The Reader” («Σφραγισμένα Χείλη»). Στην πρώτη ταινία, που σκηνοθέτησε ο σύζυγός της Sam Mendes, η Winslet συμπρωταγωνιστεί, 11 χρόνια μετά το «Τιτανικό», με τον Leonardo Di Caprio, του οποίου μάλιστα το εγκώμιο έπλεξε αργότερα. Στα «Σφραγισμένα Χείλη» υποδύεται τη Χάνα, σε μια ταινία που τοποθετείται στη Ναζιστική Γερμανία. Μετά την απονομή, η Βρετανή ηθοποιός, φανερά συγκινημένη, φαινόταν να μην πιστεύει τη νίκη της, την οποία έδειξε να θεωρεί αναπάντεχη. Κατά την παραλαβή μάλιστα του βραβείου του Α’ γυναικείου ρόλου, τρέμοντας από χαρά απευθύνθηκε στις συνυποψήφιές της…: «Λυπάμαι τόσο πολύ Αν (Χάθαγουεϊ), Μέριλ (Στριπ), Κριστίν (Σκοτ Τόμας), ποια είναι ακόμη; Αντζελίνα (Τζολί). Συγχωρήστε με», είπε.

Η φετινή απονομή σημαδεύτηκε όμως και από τη σαρωτική νίκη του “Slumdog millionaire”, που κατάφερε να κερδίσει και τα 4 βραβεία για τα οποία είχε προταθεί (Καλύτερη Δραματική Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μουσική). Η ταινία του Danny Boyle (The Beach” ,“Trainspotting) άφησε πίσω της τα Τhe Curious Case Of Benjamin Button”, “Frost/Nixon”, “The Reader” και “Revolutionary Road”. Τα δύο πρώτα μάλιστα, μαζί με το “Doubt”, τα «φαβορί» των προγνωστικών, έφυγαν με άδεια χέρια παρά της 5 υποψηφιότητες που είχε το καθένα !

Τα φώτα έκλεψε όμως και ο Mickey Rourk που έκανε δυναμική επιστροφή με το “The Wrestler” του Αρονόφσκι και κέρδισε το βραβείο του Α’ Δραματικού ανδρικού ρόλου. Στον Β’ αντρικό ρόλο, το βραβείο απονεμήθηκε μεταθανάτια στον Heith Ledger, για την ερμηνεία του Joker στον «Σκοτεινό Ιππότη». Ο σκηνοθέτης του, Κρις Νόλαν, που παρέλαβε το βραβείο, δήλωσε πως «Όλοι όσοι δουλέψαμε με τον Χιθ στον “Σκοτεινό ιππότη” δεχόμαστε αυτό το βραβείο με ένα μίγμα θλίψης και απίστευτης περηφάνιας. Για όλους μας που είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί του και εκείνους που είχαν την τύχη να απολαύσουν την ερμηνεία του, θα λείψει για πάντα, αλλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Στις κατηγορίες κωμωδίας/μιούζικαλ, ως καλύτερη ταινία βραβεύθηκε το “Vicky Cristina Barcelona” του Woody Allen, το οποίο έλαχε ιδιαίτερης απήχησης και στη χώρα μας. Aν και δεν παρευρέθηκε στα βραβεία, τα οποία δεν «συμπαθεί» έτσι κι αλλιώς, φαίνεται πως ο Woody Allen επέστρεψε στην Αμερική και μάλιστα στην αιώνια αγαπημένη του, Νέα Υόρκη, για την επόμενη ταινία του. Για τον αντρικό ρόλο βραβεύτηκε ο Κόλιν Φάρελ με την «Αποστολή στην Μπριτζ», ενώ για τον γυναικείο η Σάλι Χόκινς για το «Τυχερή και Ευτυχισμένη» (“Happy-go-lucky”). Στις υπόλοιπες κατηγορίες βρίσκουμε το “Wall-E” ως καλύτερο κινούμενο σχέδιο, το «Βαλς με τον Μπασίρ» από το Ισραήλ για την κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας ενώ για το τραγούδι βραβεύτηκε ο Mπρους Σπρινγκστιν για το “The Wrestler”. Τέλος, το τιμητικό βραβείο Cecil B DeMille απονεμήθηκε στον Steven Spielberg.

H απονομή, που πέρυσι επισκιάστηκε και ακυρώθηκε από την απεργία των σεναριογράφων, φέτος πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ενώ πάνω από 50 διάσημοι ηθοποιοί διετέλεσαν χρέη…παρουσιαστή! Ο Brad Pitt και η Αngelina Jolie, η Jennifer Lopez, η Drew Barrymore,ο Pierce Brosnan, η Sandra Bullock,ο Gerard Butler, η Glenn Close, η Susan Sarandon, ο Martin Scorsese, ο Sting, η Emma Thompson, η Renee Zellweger, ο Patrick Dempsey,ο Johnny Depp, η Cameron Diaz, η Salma Hayek, ο Dustin Hoffman ήταν μερικοί μόνο από αυτούς που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών, των μοναδικών βραβείων που συνδυάζουν απονομές για τον κινηματογράφο αλλά και για την τηλεόραση. Των βραβείων που μεταδίδονται σε 60 χώρες του πλανήτη. Των βραβείων που αποτελούν μια πρώτη γεύση, ίσως και μια «πρόβλεψη» για το τι μέλλει γενέσθαι στα Όσκαρ. Έν αναμονή της 22ας Φεβρουαρίου λοιπόν…


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλη αρχη Χρυσουλακι μου!Ευχαριστουμε που μας ενημερωνεις για τα κινηματογραφικα και οχι μονο...Συνεχισε δυναμικα!!!Θα περιμενω νεοτερα!

Ανώνυμος είπε...

Για μας που δεν είχαμε ενημερωθεί για τα βραβεία και που θέλαμε να ενημερωθούμε ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν!!
Ανυπομονούμε να δούμε το άρθρο σου για τα Όσκαρ..και θα θέλαμε εκτός από την αντικειμενική καταγραφή και την πρσωπική σου απόψη!!
sofiaelef@yahoo.gr