Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Οσκαρ 2009: "Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει...!"


Ανακοινώθηκαν σήμερα οι υποψηφιότητες των βραβείων του Θείου Όσκαρ, ένα μήνα περίπου πριν από τη μεγάλη βραδιά . Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επιφύλασσε και φέτος πολλές εκπλήξεις στους κινηματογραφόφιλους ανά τον κόσμο, όσο αφορά τους διαγωνιζόμενους.

Μεγάλος νικητής των φετινών υποψηφιοτήτων – και πιθανότατα και μεγάλος πρωταγωνιστής των βραβείων – είναι το “The curious case of Benjamin Button” που συγκέντρωσε, ούτε μία, ούτε δύο αλλά 13 υποψηφιότητες! Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται βέβαια και οι κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας αλλά και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον – εξαιρετικό αν μη τι άλλο – Brad Pitt. Όσο αφορά την κατηγορία της καλύτερης ταινίας θα βρει απέναντι του τα “Milk”, “Frost/Nixon: Η Αναμέτρηση», “Slumdog Millionaire” και τα “Σφραγισμένα Χείλη”, αφήνοντας «έξω» τον «Δρόμο της Επανάστασης» του Sam Mendes, που θεωρείται από τους «χαμένους» των υποψηφιοτήτων. Αίσθηση άλλωστε προκάλεσε και το γεγονός ότι δεν προτάθηκε ούτε για τους δύο πρωταγωνιστικούς του ρόλους, που ενσάρκωσαν η Kate Winslet και ο Leonardo Di Caprio.

Σε αριθμό υποψηφιοτήτων ακολουθούν η έκπληξη της φετινής χρονιάς, το “Slumdog Millionaire” με 10, το “Milk” με 8, ο “Σκοτεινός Ιππότης” με 8 και ακολουθούν “Tα σφραγισμένα χείλη” και το “Doubt” με 5.

Στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου, πέρα από τον προαναφερθέντα Brad Pitt, την πεντάδα συμπληρώνουν o Richard Jenkins για το «The Visitor» , o Frank Langella για το «Frost/Nixon», o – πολυσυζητημένος φέτος - Sean Penn για το «Milk» και ο Mickey Rourke με τον «Παλαιστή» του και το comeback του στα κινηματογραφικά στούντιο.

Στις υποψηφιότητες του Α’ Γυναικείου Ρόλου, συναντάμε την διπλά βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα φέτος, Kate Winslet, που εδώ όμως έχει προταθεί μία μόνο φορά, για τα «Σφραγισμένα Χείλη». Συνυποψήφιες; Μέριλ Στριπ (Αμφιβολία), Ατζελίνα Τζολί (“H Ανταλλαγή”), Αν Χάθαγουέι (“Η Ρέιτσελ Παντρεύεται”), αλλά και η Μελίσα Λίο του “Frozen River”. Εκτός…Όσκαρ έμεινε η Σάλι Χόκινς (“Tυχερή και Ευτυχισμένη”), που φέτος συζητήθηκε , έλαβε πολύ καλές κριτικές και βραβεύτηκε πολλάκις!

Στους δεύτερους ρόλους τώρα.... Στον ανδρικό τα πράγματα είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα, αφού φαίνεται πως η ερμηνεία του Heith Ledger ως Joker στον «Σκοτεινό Ιππότη», θα του χαρίσει και το (μεταθανάτιο) Όσκαρ, πέραν της Χρυσής Σφαίρας. Οι λοιποί υποψήφιοι είναι ο Τζος Μπρόλι του Milk, ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν (Αμφιβολία), ο Μάικλ Σάνον (για το “Revolutionary Road”) και o Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ της Τροπικής Καταιγίδας. Στην κατηγορία του Β’Γυναικείου ρόλου συναντάμε την Πενέλοπε Κρουζ του “Vicky Cristina Barcelona” αλλά και δύο υποψήφιες από την ταινία “Doubt”, τις Βιόλα Ντέιβις και Έιμι Άνταμς.

Για το αγαλματίδιο της καλύτερης σκηνοθεσίας δίνουν μάχη ο Γκας Βαν Σαντ του Milk, o Ντέιβιντ Φίντσερ για Μπέντζαμιν Μπάτον , ο Ντάνι Μπόιλ του Slumdog Millionaire που έχει ήδη βραβευθεί με τη Χρυσή Σφαίρα. την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ρον Χάουαρντ (Frost/Nixon) και Στίβεν Ντάλντρι (Σφραγισμένα Χείλη). Σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί σε αυτή την κατηγορία η απουσία του Κλιντ Ίστγουντ, που αναμενόταν να είναι ένας εκ των πέντε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, όπου – μετά την απουσία του “Γόμορρα” - βρίσκουμε τα “ To Σύμπλεγμα Baader Mainhof" εκ Γερμανίας, το "Ανάμεσα στους Τοίχους" από τη Γαλλία, το αυστριακό “Revanche , το “Okuribito” από την Ιαπωνία, και φυσικά το "Βαλς με τον Μπασίρ" , που αποτελεί και το «φαβορί» της κατηγορίας.

Η 81η απονομή των βραβείων αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία μιας και οι συμμετοχές δείχνουν πως ναι μεν υπάρχουν οι κλασσικά «οσκαρικά προσανατολισμένες» ταινίες αλλά υπάρχουν και οι συμμετοχές που το ευρύτερο κοινό δεν τις περίμενε! Διακρίνοντας την απουσία «φαβορί», ίσως πέρα από την «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» που κατόρθωσε να φτάσει τις 13 υποψηφιότητες, όλα θα φανούν το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου. Το βράδυ που η Ακαδημία των πιο πετυχημένων βραβείων στην ιστορία του Κινηματογράφου, θα ανακοινώσει ποιοι έλαχαν της οσκαρικής δικαίωσης για τη φετινή χρονιά. Ποιοι θα φύγουν με το χρυσό αγαλματίδιο!

Οι σημαντικότερες κατηγορίες έχουν ως εξής:

Υποψήφιοι για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου:

Richard Jenkins για το «The Visitor»

Frank Langella για το «Frost/Nixon»

Sean Penn για το «Milk»

Brad Pitt για το «The Curious Case of Benjamin Button»

Mickey Rourke για το «The Wrestler»

Υποψήφιοι για Όσκαρ B’ ανδρικού ρόλου:

Josh Brolin για το «Milk»

Robert Downey Jr. για το «Tropic Thunder»

Seymour Hoffman για το «Doubt Philip»

Heath Ledger για το «The Dark Knight»

Michael Shannon για το «Revolutionary Road»

Υποψήφιες για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου:

Anne Hathaway για το «Rachel Getting Married»

Angelina Jolie για το «Changeling»

Melissa Leo για το «Frozen River»

Meryl Streep για το «Doubt»

Kate Winslet για το «The Reader»

Υποψήφιες για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου:

Amy Adams για το «Doubt»

Penélope Cruz για το «Vicky Cristina Barcelona»

Viola Davis για το «Doubt»

Taraji P. Henson για το «The Curious Case of Benjamin Button»

Marisa Tomei για το «The Wrestler»

Υποψήφιοι για Όσκαρ Σκηνοθεσίας:

David Fincher για το «The Curious Case of Benjamin Button»

Ron Howard για το «Frost/Nixon»

Gus Van Sant για το «Milk»

Stephen Daldry για το «The Reader»

Danny Boyle για το «Slumdog Millionaire»

Υποψήφιοι για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου:

Courtney Hunt για το «Frozen River»

Mike Leigh για το «Happy-Go-Lucky»

Martin McDonagh για το «In Bruges»

Dustin Lance Black για το «Milk»

Andrew Stanton, Jim Reardon και Pete Docter για το «WALL-E»

Δεν υπάρχουν σχόλια: