Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η μεγάλη γιορτή πριν την ορκωμοσία...!


Λαμπρή γιορτή δόθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, για την επικείμενη ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα ως 44ου Προέδρου των Η.Π.Α. Το χθεσινό κονσέρτο εντάσσεται στα πλαίσια των τριήμερων εορτασμών και θα κορυφωθεί αύριο με την τελετή της ορκωμοσίας. Μπροστά από τα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν , συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Αμερικανοί, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πληθώρα διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Μπιγιονσέ, η Σακίρα, ο Μπόνο, ο Γκαρθ Μπρουκς, η Σέριλ Κρόου, ο Στίβι Γουόντερ και άλλοι, διάσημοι οπαδοί του επερχόμενου Προέδρου.
Ο Μπάρακ Ομπάμα κατέφτασε μετά της συζύγου του Μισέλ αλλά και του Αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, το βράδυ του Σαββάτου από τη Φιλαδέλφεια, με τρένο. Το ταξίδι του αυτό ενείχε και συμβολική σημασία, μιας και ήταν σαν και αυτό που είχε κάνει ο Αβραάμ Λίνκον το 1861. Συμβολικής επίσης σημασίας ήταν η στάση του στη Βαλτιμόρη, την πόλη που χειραφετήθηκαν οι πρώτοι μαύροι σκλάβοι, αλλά και η ορκωμοσία του που θα γίνει με τη Βίβλο που είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκον. Λίγο πριν από τη συναυλία – γιορτή του Προέδρου, το ζευγάρι απηύθυνε χαιρετισμό και έδωσε τη σκυτάλη στη μουσική. Το κονσέρτο, στο οποίο παρευρέθηκαν δωρεάν οι Αμερικανοί είναι το πρώτο από μια σειρά χορών και επίσημων και μη εκδηλώσεων που θα δοθούν για τον ίδιο σκοπό. Ήδη κάποιοι από τους επώνυμους υποστηρικτές του Ομπάμα έκαναν την εμφάνιση τους στην χθεσινή συναυλία – που μεταδόθηκε στην Ελλάδα από το Mega Channel – μεταξύ των οποίων ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Κουίν Λατίφα και οι βραβευμένοι με Οσκαρ ηθοποιοί Ντένζελ Ουάσιγκτον, Τζέιμι Φοξ.
Το πρόγραμμα του 44ου Προέδρου της Αμερικής φαίνεται να είναι βεβαρημένο πριν αλλά και μετά την ορκωμοσία (κυρίως μετά!). Πριν, έχουν προγραμματιστεί 10 επίσημοι χοροί (το ρεκόρ κατέχει ο Μπιλ Κλίντον με 14 το 1997!). Όσο για μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα φαίνεται πως έχει πολλή δουλειά μιας και βρίσκει τη χώρα, αλλά και τη διεθνής κοινότητα σε δυσχερή κατάσταση. Ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση αλλά και με τις γνωστές πολεμικές συρράξεις στη Γάζα. Επίσης αναμένεται να αρχίσει να διευθετεί ένα – ένα τα ζητήματα για τα οποία έκανε λόγο στην προεκλογική του εκστρατεία, και ένα από αυτά είναι σίγουρα το ζήτημα των φυλακών του Γκουαντάναμο.
Όπως έχουν δείξει και τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών, η συγκεκριμένη ορκωμοσία έχει βαρύνουσα σημασία για τον Αμερικανικό – και όχι μόνο λαό - που αναμένεται να δώσει δυναμικό παρόν. Μετά από αυτήν η οικογένεια Ομπάμα θα διασχίσει τη λεωφόρο Πενσυλβανία μέσα από τις ζητωκραυγές και τα χειροκροτήματα για να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: