Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Απονομές… η συνέχεια!


Περίοδος κινηματογραφικών απονομών αυτή που διανύουμε… Μετά τις Χρυσές Σφαίρες, ήρθε η ώρα για τα Guild Awards, τα βραβεία που απονέμει το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών.

Μεταξύ των μεγάλων νικητών της βραδιάς και το πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση στις Σφαίρες, η βρετανίδα ηθοποιός Kate Winslet. Εδώ βραβεύτηκε για τον καλύτερο δεύτερο γυναικείο ρόλο στα «Σφραγισμένα χείλη», όπου υποδύεται μια πρώην δεσμοφύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Φυσικά και από αυτά τα βραβεία δεν θα μπορούσε να λείπει και το φιλμ– έκπληξη της φετινής χρονιάς, που δεν είναι άλλο από το “ Τhe Slumdog millionaire”! Το σύνολο των ηθοποιών που παίζουν στην ταινία τιμήθηκαν με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας συνόλου κάτι σαν…Όσκαρ καλύτερης ταινίας! Το βραβείο παρέλαβε ο ο πρωταγωνιστής της, ο Ινδός ηθοποιός Ανίλ Καπουρ και το αφιέρωσε στα παιδιά που συμμετέχουν στην ταινία.

Στον πρώτο γυναικείο ρόλο – καλύτερη ερμηνεία, η νίκη ήταν της Meryl Streep για το “Doubt”. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός αστειεύτηκε πως «Δεν είχα αγοράσει καν καινούργιο φόρεμα» και δήλωσε «Είμαι πραγματικά, πραγματικά συγκλονισμένη. Παρά το γεγονός ότι τα βραβεία δεν σημαίνουν τίποτα πια για μένα. Ωστόσο είμαι πραγματικά ευτυχής».

Πραγματικά ευτυχής και η προαναφερθείσα Kate Winslet, η οποία μεταξύ άλλων είπε «Αισθάνομαι ακριβώς όπως θα αισθανόταν κάποιος που τον παρασημοφορούν» ενώ παραδέχτηκε πως «έχασε λίγο τα λόγια της»!

Στον Α’ ανδρικό ρόλο, το βραβείο πήγε στα χέρια του Sean Penn, για το ρόλο του Harvey Milk, στο ομώνυμο “Milk”. Στον δεύτερο ανδρικό ρόλο, τιμήθηκε ο Heith Ledger , μετά θάνατον, για το ρόλο του “Joker” στο «Σκοτεινό Ιππότη» και το βραβείο του παρέλαβε ο Γκάρι Όλντμαν.

Στα…τηλεοπτικά της απονομής, βραβείο έλαβε ο Χιου Λόρι για τον “Dr. House”, για 2η φορά, καθώς και ο Αλεκ Μπάλντγουιν και η Τίνα Φέι, ως καλύτερο πρωταγωνιστικό δίδυμο σε κωμική σειρά. Επίσης Η Σάλι Φίλντ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη δραματική σειρά «Brothers and Sisters».

Τέλος, συνολικό βραβείο για την μικρή αλλά τη κινηματογραφική οθόνη, απονεμήθηκε στον ηθοποιό Τζέημς Ερλ Τζόουνς , που εκατομμύρια γνώρισαν ως τη φωνή του Νταρθ Βέιντερ στον «Πόλεμο των Άστρων».

Λίγο πριν την μεγάλη «γιορτή» των Όσκαρ, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς, τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών, όπως βέβαια και οι Χρυσές Σφαίρες μας δίνουν ένα στίγμα – ίσως και κάποια προγνωστικά. Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου όμως, κανείς δε ξέρει σε ποια χέρια θα καταλήξουν τα χρυσά αγαλματίδια. Αυτό είναι άλλωστε και μέρος της γοητείας του «Θείου Όσκαρ»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: