Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

"The curious case of Benjamin Button"


«Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», είναι μια πραγματικά…απίστευτη ιστορία, όπως μαρτυρά και ο ελληνικός τίτλος της! Μια βιογραφία που διανύει μια διαδρομή από τη γέννηση του μέχρι το θάνατο του…μόνο που στην περίπτωση του Μπέντζαμιν το ρολόι της ζωής χτυπά αντίστροφα με αποτέλεσμα να γεννιέται…80 ετών!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο Mark Twain παρατήρησε πως «είναι άδικο τα καλύτερα χρόνια να είναι αυτά στην αρχή της ζωής μας και καθώς φθάνουμε προς το τέλος όλα να χειροτερεύουν», ο F. Scott Fitzgerald έγραψε το διήγημα “The curious case of Benjamin Button”. Αυτό προσαρμόστηκε σεναριακά από τον Eric Roth (“Forrest Gump”) με αποτέλεσμα να γεννηθεί αυτή η ιδιαίτερη ταινία.
Μέσα από ένα ημερολόγιο, το προσωπικό ημερολόγιο του Μπέντζαμιν για την ακρίβεια, μεταφερόμαστε στο 1918, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όποτε και ξεκινά η ζωή του. Το μικρό βρέφος όμως είναι έχει το σώμα ενός 80χρονου. Και όσο μεγαλώνει, μπορεί το πνεύμα του να εξελίσσεται, το σώμα του όμως ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Και αυτός, όπως και όλοι μας, δεν μπορεί να νικήσει το χρόνο που τον κάνει όλο και μικρότερο μέχρι να έρθει ο θάνατος. Η επική ιστορία ενός άνδρα από τη Νέα Ορλεάνη, που φτάνει μέχρι και τον 21ο αιώνα. Μαθαίνουμε για τη ζωή, τα όνειρα του, τα ταξίδια του, τα μέρη και τους ανθρώπους που γνώρισε. Μαθαίνουμε για τα συναισθήματα του μιας και βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι. Και μπορεί αυτός να μην μπορεί να καταλάβει τη διαφορά, όμως όλοι εμείς μένουμε καθηλωμένοι όσο ο Μπέντζαμιν «μικραίνει» στην πορεία του χρόνου. Πρόκειται για μια ιστορία που κρύβει και μια μεγάλη αγάπη. Αυτή του Benjamin και της Daisy, που συναντήθηκαν κάπου στην γραμμή του χρόνου, όμως τα αντίστροφα ρολόγια τους δεν μπόρεσαν να δώσουν διάρκεια σε αυτή την αγάπη. Και κανένας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος…
Ο David Fincher έχει αναμφιβόλως ένα εξαιρετικό στόρι στα χέρια του, το οποίο καταφέρνει να μας το περάσει με μια ταινία που συνδυάζει τις εικόνες με τρόπο που μας καθηλώνει στην οθόνη να αναμένουμε για το «τι θα γίνει στο τέλος». Με τα “Fight Club” , “Se7en” και “Panic Room” στο ενεργητικό του, σίγουρα δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο! Τον βοηθά όμως και το καστ, που δίνει υπέροχες ερμηνείες. Brad Pitt και Kate Blanchett το πρωταγωνιστικό δίδυμο, που ναι μεν έχει αποδείξει πολλάκις τη δυναμική του, όμως σε αυτή την ταινία έχουν αυτό το κάτι παραπάνω και δίνουν το δικό τους προσωπικό στίγμα. Ειδικά τον Brad Pitt τον βρίσκουμε σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του.
Η «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», είναι αναμφίβολα μια από τις ταινίες της χρονιάς. Ήδη μετρά 5 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα , μεταξύ των οποίων είναι και αυτές τις καλύτερης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας αλλά και Α’ ανδρικού ρόλου. Μπορεί να έφυγε χωρίς κάποιο βραβείο, όμως όλα δείχνουν ότι θα είναι από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου, της βραδιάς των Όσκαρ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: