Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Δεύτερη διεθνής βράβευση για τον "Εξάντα"!

Δεύτερη διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Αυγερόπουλο και τον Εξάντα! Το ντοκιμαντέρ του με τίτλο το “Το αίμα του Κουάν-Κουάν", που διαγωνίσθηκε στο διεθνές φεστιβάλ F.I.P.A (Festival International de Programmes Audiovisuels), κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Η ταινία προβλήθηκε δύο φορές στα πλαίσια του διαγωνιστικού μέρους του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας το περασμένο Σάββατο. Το ντοκιμαντέρ είχε θέμα την καταστροφή της Αμαζονίας του Εκουαδόρ από πετρελαϊκές εταιρείες και αφιερώθηκε στις φυλές Tetetes και Sansahuaris που «χάθηκαν» για πάντα υπό το βάρος της «προόδου» της περιοχής.

Το Σάββατο 24/1, η Επιτροπή των Νέων βράβευσε την ταινία του «Εξάντα», «Το αίμα του Κουάν Κουάν», για τα ερωτήματα που θέτει αλλά και για την αισθητική της. Η κριτική επιτροπή παρέδωσε το βραβείο μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ενώ δήλωσαν: «Μας άγγιξε και μας συγκίνησε για την αποκαλυπτική και διεισδυτική του ματιά στα προβλήματα που δημιουργούν οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες στους ανθρώπους και τον πλανήτη γη». Ο Γιώργος Αυγερόπουλος από τη μεριά του, ευχαρίστησε την επιτροπή και έκανε λόγο για τη συλλογική πίεση που πρέπει να ασκηθεί στις πετρελαϊκές εταιρίες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης τους αλλά και των κοινοτήτων που ζουν σε αυτό.

Το FIPA d'Or κέρδισε το ντοκιμαντέρ China in a Torrent: The Patient Parade του Takayama Jin, ενώ το FIPA d' Argent κέρδισε η ταινία Umoja, le village interdit aux homes των Jean Marc Sainclair και Jean Crousillac.

Δεν υπάρχουν σχόλια: