Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ο "Εξάντας" ξανά στην Ευρώπη! (...and an opinion!)


Για τρίτη φορά ο «Εξάντας» του Γιώργου Αυγερόπουλου – που μεταδίδεται από το κρατικό κανάλι – ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο F.I.P.A (Festival International de Programmes Audiovisuels). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, που διοργανώνεται επί 22 χρόνια στην πόλη του Μπιαρίτζ στις βασκικές ακτές της Νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Ο «Εξάντας» θα συμμετέχει με την ταινία «Το Αίμα του Κουάν Κουάν», που προβλήθηκε πέρυσι και αφορά την καταστροφή της Αμαζονίας του Εκουαδόρ -της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη- από την Texaco και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας. Η ταινία έχει αφιερωθεί μάλιστα στις φυλές Tetetes και Sansahuaris που υπήρξαν τα θύματα της «ανάπτυξης» και δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αυτής.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί δύο φορές στα πλαίσια του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ στις κινηματογραφικές αίθουσες Gare du Midi και Cinema le Royal. στις 21 και 23 Ιανουαρίου αντίστοιχα, παρουσία του κοινού και της κριτικής επιτροπής, και θα διαγωνιστεί με εκατοντάδες ταινίες από όλο τον κόσμο!

Η εκπομπή του Γιώργου Αυγερόπουλου, έχει συμμετάσχει ξανά στο φεστιβάλ το 2007 με το «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου» που κατέκτησε το Αργυρό FIPA στην κατηγορία «Grands reportages et faits de societe». Την επόμενη χρονιά, το 2008, ο «Εξάντας» έδωσε το παρόν στον τελικό με … 2 ταινίες, γεγονός που δε συμβαίνει συχνά! Τα «Ταλιμπάν ΙΙ - Η Αναγέννηση» και «Οι Σάρκες του Σίβα», που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση.




*Είναι ιδιαίτερα ευοίωνο να βλέπουμε ελληνικές παραγωγές να συμμετέχουν αλλά και να διεκδικούν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Η ελληνική τηλεόραση, που από πολλούς κατακρίνεται για τα προγράμματα που προτείνει σίγουρα περιλαμβάνει και εκπομπές που αξίζουν την προσοχή του τηλεθεατή! Μπορεί να μην είναι αυτές που διαφημίζονται, αυτές που καλύπτουν το prime time, αυτές που τραβούν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας (μήπως αυτό γίνεται κατόπι καθοδήγησης?) Όμως όπως και να ‘ χει η ελληνική τηλεόραση είναι παρούσα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει προτάσεις πολύ καλύτερες από αυτές ξένων - Ευρωπαϊκών δικτύων. Ακόμα και σε επίπεδα budget, πολλές παραγωγές και ειδικά σίριαλ αγγίζουν αρκετά υψηλά επίπεδα. Μπορεί να μην βλέπουμε shows τύπου “Lost” (ακραίο παράδειγμα ομολογουμένως), πράγμα μετά βεβαιότητας αδύνατο και ανέφικτο, αλλά και πάλι είναι μάλλον υπερβολικές οι όποιες διαμαρτυρίες. Μπορεί ο Έλληνας τηλεθεατής να έχει γίνει απαιτητικός, όμως αυτό κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι! Έχει τη δύναμη να επηρεάσει το τηλεοπτικό γίγνεσθαι και στο χέρι του (στο τηλεκοντρόλ του συγκεκριμένα) είναι να το κάνει. Μόνο μέσω της επιλεκτικότητας μπορούμε να θέσουμε ψηλά τον πήχη και να «δικαιωθούν» αν μη τι άλλο προγράμματα που στέκονται επάξια της αισθητικής του καθενός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: