Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου!

Άρωμα Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη με το πρώτο φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου να έρχεται στη πόλη από τις 21 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Θα παρουσιαστούν κινηματογραφικές παραγωγές από την πλούσια παράδοση της γείτονος, με στόχο να έρθει το ελληνικό κοινό πιο κοντά στην κουλτούρα του ιταλικού σινεμά. Με γνώμονα το κοινό μεσογειακό αίσθημα, οι δημιουργοί ευελπιστούν να προσεγγίσουν τους εδώ θεατές. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εγκαινιάζουν αυτό το Φεστιβάλ και προσβλέπουν στην καθιέρωση του σε μόνιμη και σταθερή βάση.


Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο και θα περιλαμβάνει εφτά ταινίες, παραγωγής 2001 – 2007, δύο από τις οποίες πραγματοποιούν πρεμιέρα στη χώρα μας (το La giusta distanza / Η σωστή απόσταση σε σκηνοθεσία Carlo Mazzacurati και το Lascia perdere, Johnny! / Μη χάνεις τον καιρό σου, Τζόνυ, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ηθοποιού Fabrizio Bentivogli). Οι υπόλοιπες ταινίες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι: «Το τελευταίο φιλί» (Gabriele Muccino) μια κωμωδία ηθών και καταστάσεων, το Μην της το πεις (Cristina Comencini) που διεκδίκησε και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την Ιταλία, το « Πρώτος Έρωτας» (Matteo Garrone) ένα ψυχολογικό θρίλερ του δημιουργού του «Gomorra» , το πολυβραβευμένο «Το κορίτσι της λίμνης» (Andrea Molaioli) και το Ψυχή και Σώμα (Roberto Faenza), μια πραγματική – συγκλονιστική ομολογουμένως – ιστορία .


Η κινηματογραφική παραγωγή της Ιταλίας έχει αποδείξει πολλάκις τη δυναμική της στο παρελθόν με ταινίες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην μεγάλη οθόνη, ενώ μέσω των σύγχρονων φιλμ μας διαβεβαιώνουν για ένα μέλλον άκρως ελπιδοφόρο.


Οι λάτρεις της 7ης Τέχνης αλλά και οι θαυμαστές της ιταλικής κουλτούρας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ταινίες που θα προβληθούν στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον», ενώ αμέσως μετά, από τις 28 Μαίου μέχρι και τις 3 Ιουνίου, το Φεστιβάλ «μεταφέρεται» στην πρωτεύουσα, στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος – Prince Filmcenter.



Δεν υπάρχουν σχόλια: