Το 62ο Φεστιβάλ Καννών ξεκινά αύριο, 13 Μαΐου με σπουδαίες προσωπικότητες της 7ης τέχνης να ετοιμάζονται να δώσουν το παρόν αλλά και με μια σειρά ταινιών που θα διεκδικήσουν τι άλλο; Το Χρυσό Φοίνικα! Ηχηρά ονόματα, όπως αυτά των Quentin Tarantino, Joel & Ethan Coen, Lars von Trier, Terry Gilliam, Ken Loach, Pedro Amodovar, Steven Soderbergh, Michael Haneke, Ang Lee, Cristian Mungiu, Neil Jordan, Sam Mendes, Jane Campion, Gaspar Noe, Fatih Akin, Alejandro Amenabar, Jim Jarmusch, Francis Ford Coppola είναι μερικά μόνο από αυτά που συμπληρώνουν το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει άκρως πρωτότυπα, με την ταινία “Up” , μια animation κωμική περιπέτεια των δημιουργών των "Toy Story" και "Nemo", ενώ η αυλαία θα πέσει στις 24 Μαΐου, με το "Coco Chanel & Igor Stravinsky" του Ζαν Κουέ.
Με μια σαφή προτίμηση στο ανεξάρτητο cinema, θα δοθεί πραγματική μάχη φέτος ανάμεσα σε παλιούς και νέους σκηνοθέτες. Να πούμε ενδεικτικά ότι η ταινία του Pedro Almodovar το δραματικό "Broken Embraces", διηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα -σκηνοθέτη ο οποίος χάνει την όραση του σε ατύχημα και την ταραγμένη σχέση του με μια ηθοποιό την οποία ενσαρκώνει η Πενέλοπε Κρουζ, ενώ o Quentin Tarantino ετοίμασε μια ταινία όπου θα δείχνει μια ομάδα εβραιο-αμερικανών στρατιωτών, γνωστοί και ως "The Basterds”, που κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου στην κατοχική Γαλλία, επιλέχτηκαν και συγκροτήθηκαν για να σκορπίσουν τον τρόμο στο Τρίτο Ράιχ σκοτώνοντας βίαια τους Ναζί. Πρωταγωνιστής; Ο Brad Pitt. Από κει και πέρα πολλές και ενδιαφέρουσες και οι λοιπές συμμετοχές, τι να πρωτοπούμε. Το "Antichrist" του Lars Von Trier, μια ταινία τρόμου που περιγράφει μάλλον το Σατανά και όχι το Θεό, ως δημιουργό του κόσμου, με πρωταγωνιστές τον Βιλεμ Νταφόε και τη Σαρλοτ Γκεινσμπουργκ ή το το "White Ribbon", ένα μαυρόασπρο φιλμ του Michael Haneke που εκτυλίσσεται σε ένα γερμανικό χωριό λίγο πριν το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου ή ακόμα και τη νέα ταινία του σκηνοθέτη των “ ''Brokeback Mountain'', ''Προσοχή: Πόθος'', ''Τίγρης και Δράκος'', Ang Lee, το “Taking Woodstock”, που αφηγείται την ιστορία του Elliot Tiber που εν αγνοία του έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην οργάνωση του φεστιβάλ του Woodstock το 1969. Και φυσικά δεν σταματάνε οι επιλογές εδώ. Δύσκολη η φετινή επιλογή.
Πρόεδρος του Φεστιβάλ έχει οριστεί για φέτος η Isabelle Huppert. Έχοντας κερδίσει δύο φορές το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών, μία το 1978 για την ταινία ''Violette Noziere'' και μία ακόμη το 2001 για την ''Δασκάλα του Πιάνου', θα είναι η τέταρτη γυναίκα Πρόεδρος Φεστιβάλ στα 62 χρόνια του. Την κριτική επιτροπή συμπληρώνουν η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Asia Argento, ο σκηνοθέτης Nuri Bilge Ceylan, ο Κορεάτης σκηνοθέτης Lee Chang-Dong, ο σκηνοθέτης James Gray, ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Hanif Kureishi, η Ταϊβανέζα ηθοποιός Shu Qi και η Αμερικανίδα ηθοποιός Robin Wright Penn.
Να πούμε φυσικά ότι έχει και ελληνικό ενδιαφέρον το φετινό φεστιβάλ. Μετά το «"Ψυχή στο Στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη πριν 4 χρόνια, το ελληνικό σινεμά επιστρέφει στις Κάννες. Το «Κυνόδοντας» του ου Γιώργου Λάνθιμου, επελέγη να προβληθεί στο παράλληλο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα.
Τέλος…αν θέλουμε να δούμε το φετινό Φεστιβάλ από σκοπιάς αριθμών… στις Κάννες εστάλησαν συνολικά 1670 ταινίες μεγάλου μήκους από 120 διαφορετικές χώρες παραγωγής. Επελέγησαν συνολικά 53 ταινίες από 32 χώρες. Οι 46 είναι παγκόσμιες πρεμιέρες. Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των ταινιών μικρού μήκους, υποβλήθηκαν 4272 ταινίες.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες που διαγωνίζονται αλλά και το τι θα συμβεί στις Κάννες τις επόμενες μέρες…εδώ!
Ταινία Έναρξης:
Pete Docter & Bob Peterson: Up
Ταινία Λήξης:
Jan Kounen: Coco Chanel & Igor Stravinsky
Διαγωνιστικό Tμήμα:
Pedro Almodovar: Broken Embraces
Andrea Arnold: Fish Tank
Jacques Audiard: Un Prophete
Marco Bellocchio: Vicenre
Jane Campion: Bright Star
Xavier Giannoli: A L'Origine
Isabel Coixet: Map of the Sounds of Tokyo
Michael Haneke: The White Ribbon
Ang Lee: Taking Woodstock
Ken Loach: Looking for Eric
Lou Ye: Spring Fever
Brillante Mendoza: Kinatay
Gaspar Noe: Enter the Void
Park Chan-Wook: Thirst
Alain Resnais: Les Herbes Folles
Elia Suleiman: The Time That Remains
Quentin Tarantino: Inglourious Basterds
Johnnie To: Vengeance
Tsai Ming-liang: Face
Lars Von Trier: Antichrist
Εκτός Συναγωνισμού:
Robert Guediguian: L'Armee Du Crime
Alejandro Amenabar: Agora
Terry Gilliam: The Imaginarium of Dr Parnassus
Μεταμεσονύχτιες Προβολές:
Stephane Aubier & Vincent Patar: A Town Called Panic
Sam Raimi: Drag Me to Hell
Marina De Van: Ne Te Retourne Pas
Ειδικές Προβολές:
Anne Aghion: My Neighbor, My Killer
Adolfo Alix Jr & Raya Martin: Manila
Souleymane Cisse: Min Ye
Michel Gondry: L'Epine Dans Le Coeur
Zhao Liang: Petition
Keren Yedaya: Jaffa
Ένα Κάποιο Βλέμμα:
Bong Joon Ho: Mother
Alain Cavalier: Irene
Lee Daniels: Precious
Denis Dercourt: Demain Des L'Aube
Heitor Dhalia: Adrift
Bahman Ghobadi : Nobody Knows About the Persian Cats
Ciro Guerra: The Wind Journeys
Mia Hansen-Love: Le Pere De Mes Enfants
Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Propescu & Ioanna Uricaru:
Tales from the Golden Age
Nikolay Khomeriki: Tale in the Darkness
Γιώργος Λάνθιμος: Κυνόδοντας
Pavel Lounguine: Tzar
Raya Martin: Independencia
Corneliu Porumboiu: Police, Adjective
Pen-Ek Ratanaruang: Nymph
Joao Pedro Rodrigues: To Die Like a Man
Haim Tabakman: Eyes Wide Open
Warwick Thornton: Samson & Delilah
Jean Van De Velde: The Silent Army
Hirokazu Kore-Eda: Air Doll
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου