Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Μια "πράσινη" πόλη - παράδειγμα!
















Το Φάουμπαν είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ευρώπη που κατήργησαν ολοκληρωτικά τη χρήση των αυτοκινήτων. Πεζοί και ποδηλάτες λένε ότι ζουν σε έναν πράσινο παράδεισο (ΤΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS/ ΜΑRΤΙΝ SΡΕCΗΤ)


Πριν απο λίγες μέρες η εφημερίδα "Το Βήμα", δημοσίευσε ένα κείμενο για το Φάουμπαν της Γερμανίας, μια πόλη όπου τα αυτοκίνητα αποτελούν πλέον παρελθόν. Την ώρα που ο πλανήτης μας εκπέμπει μηνύματα για τη διάσωση του και σε μια εποχή όπου οι καταστροφές του περιβάλλοντος δεν είναι "μελλοντικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας" αλλά μια πραγματικότητα που μας πλησιάζει επικίνδυνα, υπάρχουν συνάνθρωποι μας που ευαισθητοποιούνται. Το αίσθημα της οικολογικής συνείδησης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για να περισώσουμε ότι μπορούμε. Κλιματικές αλλαγές, ασυνείδητη ανθρώπινη παρέμβαση, πηγές ενέργειας...είναι όλα προβλήματα δικά μας - ή τουλάχιστον πρέπει να είναι. Και ναι, αναμφίβολα οι ιθύνοντες πρέπει να αναλάβουν δράση, όμως είναι φανερό πως δεν αρκεί. Πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε για το "σπίτι" μας, που δείχνει τα σημάδια της κατάστασης που έχει περιέλθει. Δεν χρειάζονται μεγάλες παραχωρήσεις, δεν χρειάζονται τεράστιες θυσίες. Χρειάζεται να είμαστε όλοι παρόντες. Συνειδητά. Και παραδείγματα όπως το Φάουμπαν, ας τα λάβουμε υπόψιν μας, ας γίνουμε "μιμητές" μια προσπάθειας - αν μη τι άλλο- αξιόλογης.


Όπως μπορούμε συμβολικά να κλείσουμε τα φώτα για μια ώρα, μπορούμε να κάνουμε πολλά μικρά πράγματα, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο για μας. Για την ποιότητα της ζωής μας.


Διαβάστε για το Φάουμπαν με ένα κλικ εδώ .
Το link της σελίδας είναι : http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=267766&dt=13/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: