Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Βραβεία Όσκαρ - Όσα είδαμε και ακούσαμε στη χθεσινή απονομή...!


Βραδιά βραβείων η χθεσινή, με το Hollywood σύσσωμο να δίνει το παρόν στο Kodak Theatre, όπου τα χρυσά αγαλματίδια του «Θείου Όσκαρ» κατέληξαν στα χέρια των καλύτερων για το 2008, σύμφωνα πάντα με την Ακαδημία. Το Bollywood έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του με το “Slumdog Millionaire” που κυριολεκτικά...σάρωσε! Δικαίωση των «φαβορί» σε μια – αν μη τι άλλο- εντυπωσιακή τελετή που μας κράτησε μπροστά από τους δέκτες μας ως και τις πρώτες πρωινές ... (ένεκα η διαφορά ώρας...!). Ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα! Γέλιο, συγκίνηση, λάμψη, μεγάλα ονόματα, εντυπωσιακές παρουσίες, χορό, τραγούδι...!




Η τελετή ξεκινά και επί σκηνής...ο Ηugh Jackman! Ο Αυστραλός πρωταγωνιστής αφού αστειεύτηκε με το κοινό...χόρεψε και τραγούδησε – ίσως ...όχι και τόσο πετυχημένα. Όπως και να χει, το ζητούμενο ήταν αλλού και όλοι περίμεναν (περιμέναμε) με αγωνία την ανακοίνωση των νικητών...Που έφερε πρώτο σε χρυσά αγαλματίδια το – low budget και έκπληξη της χρονιάς φιλμ – “Slumdog Millionaire”. 8 στο σύνολο τους για την ταινία του Ντάνι Μπόιλ που ήταν, αναμφίβολα, η ταινία της χρονιάς! Aνεξάρτητη παραγωγή, γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην Ινδία, κινούμενη σε ρυθμούς Bollywood και...τα Όσκαρ ήρθαν το ένα μετά το άλλο! Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας – με τον Ντάνι Μπόιλ να χοροπηδά σαν τον Γουίνι, το γνωστό καρτούν, κάτι που είχε υποσχεθεί στα παιδιά του ότι θα έκανε αν ποτέ κέρδιζε - Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ήχου, Καλύτερου Soundtrack του Καλύτερου Τραγουδιού για το "Jai Ho"! Και να φανταστεί κανείς ότι η ταινία ήταν να βγει κατευθείαν σε DVD!



Στα Όσκαρ ερμηνειών τώρα...
Για την απονομή αυτών των βραβείων στη σκηνή ανέβαιναν πέντε παλαιότεροι νικητές του εν λόγω βραβείου. Η αρχή, για παράδειγμα, έγινε με την βράβευση του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Το παρουσίασαν η Τίλντα Σουίντον, η Κάντις Μπέργκεν, η Αντζέλικα Χιούστον, η Γούπι Γκόλντμπεργκ και η Γκόλντι Χον, καθεμιά από τις οποίες παρουσίασε και μία υποψήφια. Νικήτρια; Η Πενέλοπε Κρουζ για την ερμηνεία- οδοστρωτήρα στο “Vicky Cristina Barcelona” του Woody Allen. Η Πενέλοπε, έτοιμη να λιποθυμήσει, όπως είπε, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Αλμοδοβάρ και έκλεισε το λόγο της στα ισπανικά! Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν το Όσκαρ για το Β’ Αντρικό Ρόλο κέρδισε – μεταθανάτια- ο Heith Ledger για το ρόλο του Τζόκερ. Το παρέλαβε η οικογένεια του με το Hollywood από κάτω να χειροκροτά όρθιο και...κατασυγκινημένο!


Στα βραβεία πρώτου ρόλου, η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς δεν ήταν άλλη από την Kate Winslet! Η Βρετανίδα ηθοποιός που «μάζευε» βραβεία στις μέχρι τώρα απονομές – πέρα από αυτά των ηθοποιών (SAG) – παρέλαβε το βραβείο τρέμοντας, από τις Σοφία Λόρεν, Μαρί Αν Κοτιγιάρ, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Χάλι Μπέρι και Νικόλ Κίντμαν. H Kate Winslet με το Όσκαρ ανά χείρας, ομολόγησε ότι είχε κάνει πρόβα του λόγου της...όταν ήταν 8 χρονών κρατώντας...ένα σαμπουάν! «Αυτό δεν είναι σαμπουάν» παρατήρησε ανάμεσα σε χαμόγελα και δάκρυα ευτυχίας. Χρειάστηκαν 6 υποψηφιότητες για να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, και λίγο πριν αποχωρήσει από τη σκηνή αστειεύτηκε με την Meryl Streep – που πλέον φτάνει τις 15 υποψηφιότητες! – και είπε πως της «φαίνεται απίστευτο να είναι στην ίδια κατηγορία μαζί της».



Στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου όπου υπήρξε ανατροπή μιας και οι περισσότεροι περίμεναν τον Μίκι Ρουρκ, το αγαλματίδιο απονεμήθηκε στον Sean Penn από τους Ρόμπερτ Ντενίρο, Μάικλ Ντάγκλας, Άντριου Μπρόντι, Άντονι Χόπκινς και Σερ Μπεν Κίνγκσλει, για το ρόλο του gay ακτιβιστή Χάρβει Μιλκ στην ομώνυμη ταινία. Παραδέχτηκε πως «δε το περίμενε» , δήλωσε «περήφανος για τη χώρα του που εξέλεξε έναν έντιμο πρόεδρο και που παρά τη σκληρότητα της, βγάζει σπουδαίους καλλιτέχνες». Απευθυνόμενος στον Μίκι Ρουρκ, είπε πως «σηκώνεται ξανά και είναι αδερφός μου». Το “Milk” κέρδισε ακόμα ένα βραβείο, αυτού του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.


Η «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», παρά τις 13 υποψηφιότητες κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3 βραβεία και μάλιστα όχι σε πρωτεύουσες κατηγορίες. Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μακιγιάζ και Οπτικών Εφέ. Brad Pitt και Αnjelina Jolie παρά την λαμπερή τους παρουσία στην πρώτη σειρά των βραβείων, έφυγαν από την απονομή με άδεια χέρια.

Ως καλύτερο κινούμενο σχέδιο βραβεύτηκε ο –αξιαγάπητος – Wall E με την Τζένιφερ Άνιστον και τον Τζακ Μπλακ να παραδίδουν το βραβείο. Σχετικά αμήχανη η Άνιστον και η κάμερα έδειχνε παράλληλα και την Αντζελίνα Τζολί. Στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είχαμε μάλλον την μοναδική ανατροπή της βραδιάς. Το Ιαπωνικό “Departures” επικράτησε του φαβορί "Βαλς με το Μπασίρ".

To Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον Τζέρι Λούις από τον Έντι Μέρφι. Στις 3,5 περίπου ώρες που διήρκησε η τελετή των βραβείων είδαμε ένα θέαμα που αφενός ήταν χολιγουντιανών προδιαγραφών και αφετέρου τίμησε τον κινηματογράφο μέσα σε ένα κλίμα γιορτής. 81η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Άντε και του χρόνου...

Αναλυτικά οι νικητές είναι : Καλύτερη Ταινία: Slumdog Millionaire
Πρώτος Ανδρικός Ρόλος: Sean Penn για το Milk
Πρώτος Γυναικείος Ρόλος: Kate Winslet για το The Reader
Δεύτερος Ανδρικός Ρόλος: Heath Ledger για το The Dark Knight
Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος: Penelope Cruz για το Vicky Christina Barcelona
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Danny Boyle για το Slumdog Millionaire
Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Milk
Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Slumdog Millionaire
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Departures, Ιαπωνία
Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση: The Curious Case of Benjamin Button
Καλύτερη Φωτογραφία: Slumdog Millionaire
Καλύτερα Κοστούμια; The Duchess
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Man on Wire
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Smile Pinki
Καλύτερο Μοντάζ: Slumdog Millionaire
Καλύτερο Makeup: The Curious Case of Benjamin Button
Καλύτερη Μουσική Επένδυση: Slumdog Millionaire, A.R. Rahman
Καλύτερο Τραγούδι: ‘Jai Ho’ από το Slumdog Millionaire
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Wall-E
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (Animation): La Maison en Petits Cube
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Spielzeugland (Toyland)
Καλύτερη Ηχητικό Μοντάζ: The Dark Knight
Καλύτερη Ηχητική Μείξη: Slumdog Millionaire
Καλύτερα Οπτικά Εφέ: The Curious Case of Benjamin Button
Τιμητικό Βραβείο Jean Hersholt: Jerry Lewis

SEE MORE HERE:
Η Kate Winslet παραλαμβάνει το Όσκαρ για τα "Σφραγισμένα Χείλη" - δείτε εδώ
Sean Penn at his acceptance speech - δείτε εδώ
Ο Danny Boyle με το Όσκαρ σηνοθεσίας για το "Slumdog Millionaire" - δείτε εδώ
Κate Winslet behind the scenes (μετά την παραλαβή του Όσκαρ) - δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: