Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Books are here!!!


Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης, το βιβλίο φαίνεται πως είναι ακόμα εδώ. Πως είναι πάντα εδώ. Μέσα από τις σελίδες ενός κειμένου, λογοτεχνικού, ποιητικού, θεατρικού ή ό,τι άλλο, ο αναγνώστης – ο καθένας από μας - έχει την ευκαιρία να κάνει το ταξίδι, που κάθε βιβλίο ξεχωριστά προτείνει. Και αυτή είναι και η μαγεία του. Η διαχρονική μαγεία του. Και γι αυτό μπορεί και αντιστέκεται σε κάθε «κρίση». Είτε αυτή λέγεται οικονομική, είτε κοινωνική, είτε downloading και e-books (ηλεκτρονικά βιβλία). Αναμφίβολα επηρεάζεται αλλά από ότι φαίνεται ακόμα…καλά κρατεί!
Πριν από μερικές μέρες, στην εφημερίδα “Το Βήμα”, δημοσιεύτηκε μια λίστα με τα ευπώλητα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς και τους συγγραφείς που συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των αναγνωστών. Συγκεντρώνοντας στοιχεία, κυρίως κατά δήλωση των εκδοτικών οίκων, παρουσιάστηκαν οι εννέα Έλληνες πεζογράφοι που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση για το 2008. Άσχετα αν κάποια από τα βιβλία βρίσκονται για πάνω από ένα χρόνο στην αγορά, το εγχείρημα αυτό αφορά τις πωλήσεις ενός έτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κατά την καταγραφή αυτών, βλέπουμε νέους συγγραφείς, διαχρονικές αξίες στο χώρο του βιβλίου αλλά και αναγνωρίσιμους Έλληνες, που δεν είναι ωστόσο η συγγραφική η βασική τους ιδιότητα.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι τη λίστα συμπληρώνουν:
1. Λένα Μαντά (139.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Ψυχογιός)
2. Νίκος Θέμελης (60.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Κέδρος)
3. Μάρω Βαμβουνάκη (56.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Ψυχογιός)
4. Δημήτρης Μπουραντάς (54.191 αντίτυπα, Εκδόσεις Πατάκη)
5. Βασίλης Αλεξάκης (50.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Εξάντας)
6. Γιάννης Παπαμιχαήλ (40.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Λιβάνη)
7. Πέτρος Μάρκαρης (35.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης)
8. Ευγενία Φακίνου (29.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Καστανιώτη)
9. Κωνσταντίνος Τζούμας (28.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Καστανιώτη)

Για περισσότερες πληροφορίες απλά κάντε κλικ εδώ:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=47&artid=252211

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από μερικές μέρες (στις 3/2), και προς ενίσχυση της αγοράς των βιβλίων, άλλαξαν τα χρόνια παλαιότητας αυτών. Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ.Γ. Βλάχου και ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων ώστε να μπορούν να κάνουν πιο ελκυστικές προσφορές, ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο που ορίζει ότι τα χρόνια παλαιότητας μειώθηκαν από 10 σε 5. Έτσι οι αναγνώστες θα μπορούν να βρουν σε πολύ καλές τιμές, βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα. Σε βιβλιοπώλεία και σε παζάρια βιβλίων...Αρχής γενομένης από το «παζάρι βιβλίου», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος (ως τις 15/2). Στο παζάρι θα παρουσιαστούν 450.000 τίτλοι βιβλίων με έκπτωση 70%. Κερδισμένοι λοιπόν...οι αναγνώστες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: