Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Vicky Cristina Barcelona (by Woody Allen)


Βαρκελώνη, καλοκαίρι, διακοπές. Δύο αμερικανίδες φίλες, η Vicky και η Cristina, αποφασίζουν να περάσουν ένα μήνα στην ισπανική πόλη. Σοβαρή, μετρημένη και έτοιμη να παντρευτεί η πρώτη, απελευθερωμένη και σε αναζήτηση της καλλιτεχνικής της φύσης η δεύτερη. Εκεί συναντούν έναν ισπανό ζωγράφο (Javier Bardem) που τους καλεί απευθείας σε ένα ρομαντικό διήμερο …για τρεις!

Η Vicky, όντας προσγειωμένη αδιαφορεί για την παρουσία του και θα της πάρει λίγο χρόνο για να υποκύψει στη γοητεία του προκλητικού και συνάμα ενδιαφέρον καλλιτέχνη. Η Cristina από την άλλη, συναρπάζεται ευθείς αμέσως από την μποέμ παρουσία του και δείχνει διατεθειμένη να τον ακολουθήσει. Μετά το διήμερο…Η επιστροφή στη Βαρκελώνη, βρίσκει τη Vicky – παραμερίζοντας τα αισθήματα της για χάρη της φίλης της - να περιμένει το σύζυγο Doug, και την Cristina να μετακομίζει στο σπίτι του ζωγράφου. Λίγο μετά όμως καταφτάνει εκεί, η πρώην σύζυγος και μοναδική αγάπη του Juan Antonio, Maria Elena (Penelope Cruz)… για να φέρει τα πάνω κάτω…

Ο Woody Allen, έφτιαξε μια εξαιρετική ταινία. Η Ευρώπη φαίνεται πως του πάει πολύ. Mη ξεχνάμε το “Match Point”. Η Βαρκελώνη, το μεσογειακό καλοκαιρινό τοπίο με τον καλλιτεχνικό αέρα που περιλαμβάνει από μικρές γκαλερί μέχρι τα art nouveau έργα του Gaudi, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό. Εκεί, ενορχηστρώνει το ερωτικό τρίγωνο – ως και πολύγωνο – δίνοντας με το μοναδικά καλογραμμένο σενάριο του, μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία, στη ρομαντική κομεντί και στο δράμα. Ακόμα και στις «αστείες» ατάκες είναι φανερές οι «γουντιαλλενικές» (ας μου επιτραπεί ο όρος) αναφορές για την αναζήτηση της αγάπης, του έρωτα, του πνεύματος. Ο Woody Allen, όταν γράφει καλά, γράφει εκπληκτικά. Και μας καθηλώνει. Η διεξοδική ανάλυση των χαρακτήρων του υποστηρίζεται από το πολύ δυνατό καστ. Ο Javier Bardem – που έχει μετατραπεί σε Λατίνο εραστή- , η Rebecca Hall και η ScarlettJohansson είναι εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους, όμως την παράσταση κλέβει η Penelope Cruzμε μια εμφάνιση – οδοστρωτήρα! Με ατάκες – δηλητήριο και με εναλλαγή ισπανικής και αγγλικής φέρνει στιγμές γέλιου στους θεατές και κερδίζει την υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο. Και κρίνοντας από τα BAFTA, μπορεί και να τη δούμε και με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου στις 22 του Φλεβάρη.

Ευρωπαϊκός αέρας, ένας Woody Allen στα καλύτερα του σκηνοθετικά και κυρίως σεναριακά, ένα καστ που τα στηρίζει απόλυτα , αλλά και γεύσεις και μυρωδιές και ισπανικές κιθάρες που «ντύνουν» τον ερωτισμό που κυριαρχεί σε όλη την ταινία - συνθέτουν το φόντο για το “Vicky Cristina Barcelona”, a must-seen movie.

Δεν υπάρχουν σχόλια: