Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Βραβεία Όσκαρ - Όσα είδαμε και ακούσαμε στη χθεσινή απονομή...!


Βραδιά βραβείων η χθεσινή, με το Hollywood σύσσωμο να δίνει το παρόν στο Kodak Theatre, όπου τα χρυσά αγαλματίδια του «Θείου Όσκαρ» κατέληξαν στα χέρια των καλύτερων για το 2008, σύμφωνα πάντα με την Ακαδημία. Το Bollywood έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του με το “Slumdog Millionaire” που κυριολεκτικά...σάρωσε! Δικαίωση των «φαβορί» σε μια – αν μη τι άλλο- εντυπωσιακή τελετή που μας κράτησε μπροστά από τους δέκτες μας ως και τις πρώτες πρωινές ... (ένεκα η διαφορά ώρας...!). Ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα! Γέλιο, συγκίνηση, λάμψη, μεγάλα ονόματα, εντυπωσιακές παρουσίες, χορό, τραγούδι...!




Η τελετή ξεκινά και επί σκηνής...ο Ηugh Jackman! Ο Αυστραλός πρωταγωνιστής αφού αστειεύτηκε με το κοινό...χόρεψε και τραγούδησε – ίσως ...όχι και τόσο πετυχημένα. Όπως και να χει, το ζητούμενο ήταν αλλού και όλοι περίμεναν (περιμέναμε) με αγωνία την ανακοίνωση των νικητών...Που έφερε πρώτο σε χρυσά αγαλματίδια το – low budget και έκπληξη της χρονιάς φιλμ – “Slumdog Millionaire”. 8 στο σύνολο τους για την ταινία του Ντάνι Μπόιλ που ήταν, αναμφίβολα, η ταινία της χρονιάς! Aνεξάρτητη παραγωγή, γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην Ινδία, κινούμενη σε ρυθμούς Bollywood και...τα Όσκαρ ήρθαν το ένα μετά το άλλο! Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας – με τον Ντάνι Μπόιλ να χοροπηδά σαν τον Γουίνι, το γνωστό καρτούν, κάτι που είχε υποσχεθεί στα παιδιά του ότι θα έκανε αν ποτέ κέρδιζε - Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ήχου, Καλύτερου Soundtrack του Καλύτερου Τραγουδιού για το "Jai Ho"! Και να φανταστεί κανείς ότι η ταινία ήταν να βγει κατευθείαν σε DVD!



Στα Όσκαρ ερμηνειών τώρα...
Για την απονομή αυτών των βραβείων στη σκηνή ανέβαιναν πέντε παλαιότεροι νικητές του εν λόγω βραβείου. Η αρχή, για παράδειγμα, έγινε με την βράβευση του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Το παρουσίασαν η Τίλντα Σουίντον, η Κάντις Μπέργκεν, η Αντζέλικα Χιούστον, η Γούπι Γκόλντμπεργκ και η Γκόλντι Χον, καθεμιά από τις οποίες παρουσίασε και μία υποψήφια. Νικήτρια; Η Πενέλοπε Κρουζ για την ερμηνεία- οδοστρωτήρα στο “Vicky Cristina Barcelona” του Woody Allen. Η Πενέλοπε, έτοιμη να λιποθυμήσει, όπως είπε, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Αλμοδοβάρ και έκλεισε το λόγο της στα ισπανικά! Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν το Όσκαρ για το Β’ Αντρικό Ρόλο κέρδισε – μεταθανάτια- ο Heith Ledger για το ρόλο του Τζόκερ. Το παρέλαβε η οικογένεια του με το Hollywood από κάτω να χειροκροτά όρθιο και...κατασυγκινημένο!


Στα βραβεία πρώτου ρόλου, η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς δεν ήταν άλλη από την Kate Winslet! Η Βρετανίδα ηθοποιός που «μάζευε» βραβεία στις μέχρι τώρα απονομές – πέρα από αυτά των ηθοποιών (SAG) – παρέλαβε το βραβείο τρέμοντας, από τις Σοφία Λόρεν, Μαρί Αν Κοτιγιάρ, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Χάλι Μπέρι και Νικόλ Κίντμαν. H Kate Winslet με το Όσκαρ ανά χείρας, ομολόγησε ότι είχε κάνει πρόβα του λόγου της...όταν ήταν 8 χρονών κρατώντας...ένα σαμπουάν! «Αυτό δεν είναι σαμπουάν» παρατήρησε ανάμεσα σε χαμόγελα και δάκρυα ευτυχίας. Χρειάστηκαν 6 υποψηφιότητες για να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, και λίγο πριν αποχωρήσει από τη σκηνή αστειεύτηκε με την Meryl Streep – που πλέον φτάνει τις 15 υποψηφιότητες! – και είπε πως της «φαίνεται απίστευτο να είναι στην ίδια κατηγορία μαζί της».



Στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου όπου υπήρξε ανατροπή μιας και οι περισσότεροι περίμεναν τον Μίκι Ρουρκ, το αγαλματίδιο απονεμήθηκε στον Sean Penn από τους Ρόμπερτ Ντενίρο, Μάικλ Ντάγκλας, Άντριου Μπρόντι, Άντονι Χόπκινς και Σερ Μπεν Κίνγκσλει, για το ρόλο του gay ακτιβιστή Χάρβει Μιλκ στην ομώνυμη ταινία. Παραδέχτηκε πως «δε το περίμενε» , δήλωσε «περήφανος για τη χώρα του που εξέλεξε έναν έντιμο πρόεδρο και που παρά τη σκληρότητα της, βγάζει σπουδαίους καλλιτέχνες». Απευθυνόμενος στον Μίκι Ρουρκ, είπε πως «σηκώνεται ξανά και είναι αδερφός μου». Το “Milk” κέρδισε ακόμα ένα βραβείο, αυτού του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.


Η «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», παρά τις 13 υποψηφιότητες κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3 βραβεία και μάλιστα όχι σε πρωτεύουσες κατηγορίες. Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μακιγιάζ και Οπτικών Εφέ. Brad Pitt και Αnjelina Jolie παρά την λαμπερή τους παρουσία στην πρώτη σειρά των βραβείων, έφυγαν από την απονομή με άδεια χέρια.

Ως καλύτερο κινούμενο σχέδιο βραβεύτηκε ο –αξιαγάπητος – Wall E με την Τζένιφερ Άνιστον και τον Τζακ Μπλακ να παραδίδουν το βραβείο. Σχετικά αμήχανη η Άνιστον και η κάμερα έδειχνε παράλληλα και την Αντζελίνα Τζολί. Στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είχαμε μάλλον την μοναδική ανατροπή της βραδιάς. Το Ιαπωνικό “Departures” επικράτησε του φαβορί "Βαλς με το Μπασίρ".

To Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον Τζέρι Λούις από τον Έντι Μέρφι. Στις 3,5 περίπου ώρες που διήρκησε η τελετή των βραβείων είδαμε ένα θέαμα που αφενός ήταν χολιγουντιανών προδιαγραφών και αφετέρου τίμησε τον κινηματογράφο μέσα σε ένα κλίμα γιορτής. 81η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Άντε και του χρόνου...

Αναλυτικά οι νικητές είναι : Καλύτερη Ταινία: Slumdog Millionaire
Πρώτος Ανδρικός Ρόλος: Sean Penn για το Milk
Πρώτος Γυναικείος Ρόλος: Kate Winslet για το The Reader
Δεύτερος Ανδρικός Ρόλος: Heath Ledger για το The Dark Knight
Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος: Penelope Cruz για το Vicky Christina Barcelona
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Danny Boyle για το Slumdog Millionaire
Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Milk
Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Slumdog Millionaire
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Departures, Ιαπωνία
Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση: The Curious Case of Benjamin Button
Καλύτερη Φωτογραφία: Slumdog Millionaire
Καλύτερα Κοστούμια; The Duchess
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Man on Wire
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Smile Pinki
Καλύτερο Μοντάζ: Slumdog Millionaire
Καλύτερο Makeup: The Curious Case of Benjamin Button
Καλύτερη Μουσική Επένδυση: Slumdog Millionaire, A.R. Rahman
Καλύτερο Τραγούδι: ‘Jai Ho’ από το Slumdog Millionaire
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Wall-E
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (Animation): La Maison en Petits Cube
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Spielzeugland (Toyland)
Καλύτερη Ηχητικό Μοντάζ: The Dark Knight
Καλύτερη Ηχητική Μείξη: Slumdog Millionaire
Καλύτερα Οπτικά Εφέ: The Curious Case of Benjamin Button
Τιμητικό Βραβείο Jean Hersholt: Jerry Lewis

SEE MORE HERE:
Η Kate Winslet παραλαμβάνει το Όσκαρ για τα "Σφραγισμένα Χείλη" - δείτε εδώ
Sean Penn at his acceptance speech - δείτε εδώ
Ο Danny Boyle με το Όσκαρ σηνοθεσίας για το "Slumdog Millionaire" - δείτε εδώ
Κate Winslet behind the scenes (μετά την παραλαβή του Όσκαρ) - δείτε εδώ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Φίλιππος Πλιάτσικας - "Μπαλαρίνες Επιτρέπονται"


Κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του Φίλιππου Πλιάτσικα με τίτλο «Μπαλαρίνες Επιτρέπονται» . Δύο χρόνια μετά το πολύ πετυχημένο «Όμνια», το πρώην μέλος των Πυξ Λαξ κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με 14 τραγούδια – εκ των οποίων τα δύο ορχηστρικά. Πρόκειται για τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο, ο οποίος έχει για άλλη μια φορά τη μουσική του σφραγίδα, ενώ στα «λόγια» έχουν συμβάλλει αρκετοί στιχουργοί, εκτός φυσικά από τον ίδιο. Όσο αφορά τα τραγούδια, έχουν ξεχωρίσει τα «Μπαλαρίνες επιτρέπονται», «Καληνύχτα Αμαλία» και «Αδερφέ μου», που έχουν ήδη ραδιοφωνικό airplay ενώ από τα πολύ δυνατά κομμάτια του άλμπουμ είναι και το «Καμιά Φορά Νυχτώνει». Στο album συμμετέχουν ο MC Yinka, που τον πρωτοσυναντήσαμε στον προηγούμενο δίσκο του, και ο Milko - Vic.
Ο δίσκος βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων από τις 3 Φλεβάρη, ενώ η επίσημη παρουσίαση του έγινε στις 10 του ίδιου μήνα και αμέσως μετά ακολούθησε η απονομή για το πλατινένιο «Όμνια».

Τα τραγούδια του cd είναι:

01 ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΖΕΣΙΚΑ (Ορχηστρικό)
02 ΕΙΜΑΣΤΕ
03 ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΜΑΛΙΑ
04 ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
05 ΟΣΟ ΠΕΘΑΙΝΩ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΜΑΙ
06 ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ
07 ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ
08 ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ - Συμμετέχει ο MC Yinka
09 ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΟΥ ΟΙ ΠΥΞΙΔΕΣ - Συμμετέχει ο Milko-Vic
10 ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΚΟΥΡΕΛΙ
11 ΑΝ Σ' ΟΝΕΙΡΕΥΤΩ (Λόγια βασισμένα στα σονέτα 43, 23, 16, 3 του Σαίξπηρ, μετάφραση-προσαρμογή Μάνος Ξυδούς)
12 ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ
13 ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Λόγια βασισμένα στο σονέτο 128 του Σαίξπηρ, μετάφραση-προσαρμογή Μάνος Ξυδούς)
14 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ (Ορχηστρικό)

Συνθέτης: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ
Στιχουργός: ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ, ΟΛΓΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ, MC YINKA, MILKO-VIC, ΝΑΝΤΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ, ΝΤΕΠΗ ΧΑΤΖΗΚΑΜΠΑΝΗ, ΜΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Μια γεύση μπορείτε να πάρετε εδώ («Μπαλαρίνες Επιτρέπονται) και εδώ («Καμιά Φορά Νυχτώνει»).

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας γνωστοποίησε και την καλοκαιρινή του περιοδεία, που θα περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Αρχής γενομένης από το γήπεδο Καραϊσκάκη στις 12 Ιουνίου. Εκεί πρόκειται να δώσει μια πολύ μεγάλη συναυλία στην οποία θα έχει και πολλούς – και σημαντικούς- καλεσμένους. Sinnead O’ Connor, Gordon Gano (των “Violent Femmes”), Maraveyas Ilegal αλλά και ο Μύρωνας Στρατής και ο Mc Υinka.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Angels & Demons official trailer

"Angels & Demons"... Δεν είναι άλλο από την κινηματογραφική μεταφορά (prequel) του best seller "Ιlluminati" του Dan Brown - του διάσημου πλέον συγγραφέα του "Κώδικα Da Vinci". Η πρώτη περιπέτεια του Robert Langdon, του καθηγητή που λύνει μυστήρια στον "Da Vinci Code", έρχεται δια χειρός David Koepp και Akiva Goldsman στο σενάριο και δια... "σκηνοθετικής ματιάς" Ron Howard. Oι δύο τελευταίοι είχαν μάλιστα συνεργαστεί και στη μεταφορά του άλλου βιβλίου του Dan Brown. H ταινία θα έχει στον πρωταγωνιστικό ρόλο και πάλι τον Tom Hanks και μαζί του θα βρίσκονται - μεταξύ άλλων - οι Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgard. To άκρως ατμοσφαρικό μυθιστόρημα του κυρίου Brown που διαδραματίζεται - κατα κύριο λόγο - στο Βατικανό, θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Μαϊου.




Trailer και μάλιστα official της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ.







Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Hopkins kai Brolin στη νεα ταινία του Woody Allen!

Anthony Hopkins και Josh Brolin θα είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο στην νέα ταινία που ετοιμάζει ο πολυγραφότατος Woody Allen και που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2009!

Ο διάσημος σκηνοθέτης επέστρεψε για λίγο, μετά την περιπλάνηση του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην αιώνια αγαπημένη του – Νέα Υόρκη - για να γυρίσει το “Whatever Works”. Πρόκειται για μια κωμωδία που περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις – τι άλλο; - για την ακρίβεια είναι η ρομαντική ιστορία δύο εκκεντρικών προσωπικοτήτων, που από τη συνάντησή τους και μετά αρχίζει μια σειρά από προβλήματα. Αυτή η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες των Η.Π.Α. το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για το νέο του project όμως - για το οποίο θα έχει μαζί του τους δυο διάσημους ηθοποιούς - θα κάνει γυρίσματα και πάλι στο Λονδίνο, στο οποίο επιστρέφει μετά από δύο ταινίες (το προαναφερθέν – “Whatever Works” και φυσικά το “Vicky Cristina Barcelona”). Το φως της δημοσιότητας δεν έχει δει ακόμα ούτε το όνομα της ταινίας αλλά ούτε και η θεματική της – πέραν του ότι πρόκειται για ρομαντική κομεντί – παρά μόνο τα ονόματα των Hopkins και Brolin που θα βρίσκονται μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό του κυρίου Allen. Για το υπόλοιπο καστ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι και είναι μάλλον δύσκολο να προβούμε στις όποιες εικασίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία κυρίως του Anthony Hopkins, μιας και είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί με τον Woody Allen, και θα τον δούμε σε κάτι διαφορετικό. O Brolin από την άλλη – που είναι υποψήφιος για Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο Milk – έχει ξανασυνεργαστεί με τον ευφυή δημιουργό στο "Melinda and Melinda". Όσο για τους παραγωγούς… θα είναι αυτοί του πολυσυζητημένου Vicky Cristina Barcelona ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει από την Μediapro που έχει έδρα στην Ισπανία.


Vicky Cristina Barcelona (by Woody Allen)


Βαρκελώνη, καλοκαίρι, διακοπές. Δύο αμερικανίδες φίλες, η Vicky και η Cristina, αποφασίζουν να περάσουν ένα μήνα στην ισπανική πόλη. Σοβαρή, μετρημένη και έτοιμη να παντρευτεί η πρώτη, απελευθερωμένη και σε αναζήτηση της καλλιτεχνικής της φύσης η δεύτερη. Εκεί συναντούν έναν ισπανό ζωγράφο (Javier Bardem) που τους καλεί απευθείας σε ένα ρομαντικό διήμερο …για τρεις!

Η Vicky, όντας προσγειωμένη αδιαφορεί για την παρουσία του και θα της πάρει λίγο χρόνο για να υποκύψει στη γοητεία του προκλητικού και συνάμα ενδιαφέρον καλλιτέχνη. Η Cristina από την άλλη, συναρπάζεται ευθείς αμέσως από την μποέμ παρουσία του και δείχνει διατεθειμένη να τον ακολουθήσει. Μετά το διήμερο…Η επιστροφή στη Βαρκελώνη, βρίσκει τη Vicky – παραμερίζοντας τα αισθήματα της για χάρη της φίλης της - να περιμένει το σύζυγο Doug, και την Cristina να μετακομίζει στο σπίτι του ζωγράφου. Λίγο μετά όμως καταφτάνει εκεί, η πρώην σύζυγος και μοναδική αγάπη του Juan Antonio, Maria Elena (Penelope Cruz)… για να φέρει τα πάνω κάτω…

Ο Woody Allen, έφτιαξε μια εξαιρετική ταινία. Η Ευρώπη φαίνεται πως του πάει πολύ. Mη ξεχνάμε το “Match Point”. Η Βαρκελώνη, το μεσογειακό καλοκαιρινό τοπίο με τον καλλιτεχνικό αέρα που περιλαμβάνει από μικρές γκαλερί μέχρι τα art nouveau έργα του Gaudi, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό. Εκεί, ενορχηστρώνει το ερωτικό τρίγωνο – ως και πολύγωνο – δίνοντας με το μοναδικά καλογραμμένο σενάριο του, μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία, στη ρομαντική κομεντί και στο δράμα. Ακόμα και στις «αστείες» ατάκες είναι φανερές οι «γουντιαλλενικές» (ας μου επιτραπεί ο όρος) αναφορές για την αναζήτηση της αγάπης, του έρωτα, του πνεύματος. Ο Woody Allen, όταν γράφει καλά, γράφει εκπληκτικά. Και μας καθηλώνει. Η διεξοδική ανάλυση των χαρακτήρων του υποστηρίζεται από το πολύ δυνατό καστ. Ο Javier Bardem – που έχει μετατραπεί σε Λατίνο εραστή- , η Rebecca Hall και η ScarlettJohansson είναι εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους, όμως την παράσταση κλέβει η Penelope Cruzμε μια εμφάνιση – οδοστρωτήρα! Με ατάκες – δηλητήριο και με εναλλαγή ισπανικής και αγγλικής φέρνει στιγμές γέλιου στους θεατές και κερδίζει την υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο. Και κρίνοντας από τα BAFTA, μπορεί και να τη δούμε και με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου στις 22 του Φλεβάρη.

Ευρωπαϊκός αέρας, ένας Woody Allen στα καλύτερα του σκηνοθετικά και κυρίως σεναριακά, ένα καστ που τα στηρίζει απόλυτα , αλλά και γεύσεις και μυρωδιές και ισπανικές κιθάρες που «ντύνουν» τον ερωτισμό που κυριαρχεί σε όλη την ταινία - συνθέτουν το φόντο για το “Vicky Cristina Barcelona”, a must-seen movie.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Απονομών...συνέχεια!



Γεμάτος βραβεία ο Φεβρουάριος... Κινηματογράφος και μουσική γεμίζουν με απονομές το χειμωνιάτικο τοπίο. Την πρηγούμενη Κυριακή, απονεμήθηκαν τα βρετανικά ΒAFTA, δίνοντας τον παλμό και γιατί όχι και μια ένδειξη - κρατώντας πάντα τις επιφυλάξεις- για τα Όσκαρ...τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία! "Ψήφος εμπιστοσύνης" στο μεγάλο φαβορί της φετινής χρονιάς, το "Slumdog millionaire" που αποχώρησε με...7 βραβεία, αλλά και στα λοιπά φαβορί...Κειτ Γουινσλετ, Μικι Ρουρκ, Πενέλοπε Κρουζ.

Και ενώ το Λονδίνο χτυπούσε σε κινηματογραφικούς ρυθμούς, με παρέλαση αστέρων στο Κόβεντ Γκάρντεν, στην άλλη πλευρά του ωκεανού, στο Λος Άντζελες, απονεμήθηκαν τα μουσικά βραβεία Grammy. Η πεντηκοστή πρώτη απονομή τα είχε όλα! Πολλά βραβεία, αστέρες της νεότερης μουσικής σκηνής - και όχι μόνο -και φυσικά λαμπερές εμφανίσεις!
Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ο Ρόμπερτ Πλαντ, των Λεντ Ζέπελιν, που με τη συνεργασία του με την Άλισον Κράους για το άλμπουμ «Raising Sand», έφυγαν απο την απονομή με 5 Γκράμι! Kαλύτερο άλμπουμ της χρονιάς (Raising Sand), καλύτερου ηχογραφήματος της χρονιάς (Please Read The Letter), καλύτερου άλμπουμ σύγχρονης παραδοσιακής/αμερικάνικης μουσικής, καλύτερης κάντρι συνεργασίας και καλύτερης ποπ συνεργασίας. Σημαντική όμως και η παρουσια των Βρετανών, που κυριάρχησαν σε πολλές κατηγορίες! Coldplay, Adele, Duffy, Radiohead και Πίτερ Γκράμπριελ κέρδισαν βραβεία. Απο τις στιγμές που "σημάδεψαν" τη βραδιά ήταν όταν στη σκηνή ανέβηκε η Κείτ Χάντσον, της οποίας η μητέρα και ο ανηψιός δολοφονήθηκαν πρόσφατα. Η Χάντσον κέρδισε το βραβείο καλύτερου R&B άλμπουμ και κατά την απονομή του βραβείου είπε:
«Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που βρίσκεται στον ουρανό, και αυτούς που είναι εδώ σήμερα. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Σας ευχαριστώ όλους», ενώ αργότερα, όταν ερμήνευσε το τραγούδι «You Pulled Me Through» , συγκινήθηκε ιδιαίτερα.
Η βραδιά άνοιξε με τους U2 στη σκηνή να ερμηνεύουν το νέο τους σίνγκλ «Get On Your Boots».

Τα σημαντικότερα βραβεία της 51ης απονομής ήταν:

- Δίσκος της Χρονιάς: Please Read the Letter, Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους
- Αλμπουμ της Χρονιάς: Raising Sand, Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους
- Νέος Καλλιτέχνης: Αντέλ
- Καλύτερη εκτέλεση καλλιτέχνη της ποπ: Say, Τζον Μάγιερ
- Καλύτερη εκτέλεση γυναίκας καλλιτέχνη της ποπ: Chasing Pavements, Aντέλ
- Καλύτερη συνεργασία ποπ: Rich Woman, Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους
- Καλύτερο ροκ άλμπουμ: Viva la Vida or Death and All His Friends, Coldplay
- Καλύτερο ραπ άλμπουμ: Tha Carter III, Λιλ Γουέιν
- Καλύτερο τραγούδι της Χρονιάς: Viva la Vida, Coldplay
- Καλύτερη εκτέλεση κάουντρι, ντουέτο ή συγκροτήματος με φωνητικά: Stay, Sugarland
- Καλύτερο άλμπουμ R&B: Τζένιφερ Χάντσον, Τζένιφερ Χάντσον -
- Καλύτερη εκτέλεση ροκ από ντουέτο ή συγκρότημα με φωνητικά: Sex on Fire, Kings of Leon

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Books are here!!!


Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης, το βιβλίο φαίνεται πως είναι ακόμα εδώ. Πως είναι πάντα εδώ. Μέσα από τις σελίδες ενός κειμένου, λογοτεχνικού, ποιητικού, θεατρικού ή ό,τι άλλο, ο αναγνώστης – ο καθένας από μας - έχει την ευκαιρία να κάνει το ταξίδι, που κάθε βιβλίο ξεχωριστά προτείνει. Και αυτή είναι και η μαγεία του. Η διαχρονική μαγεία του. Και γι αυτό μπορεί και αντιστέκεται σε κάθε «κρίση». Είτε αυτή λέγεται οικονομική, είτε κοινωνική, είτε downloading και e-books (ηλεκτρονικά βιβλία). Αναμφίβολα επηρεάζεται αλλά από ότι φαίνεται ακόμα…καλά κρατεί!
Πριν από μερικές μέρες, στην εφημερίδα “Το Βήμα”, δημοσιεύτηκε μια λίστα με τα ευπώλητα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς και τους συγγραφείς που συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των αναγνωστών. Συγκεντρώνοντας στοιχεία, κυρίως κατά δήλωση των εκδοτικών οίκων, παρουσιάστηκαν οι εννέα Έλληνες πεζογράφοι που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση για το 2008. Άσχετα αν κάποια από τα βιβλία βρίσκονται για πάνω από ένα χρόνο στην αγορά, το εγχείρημα αυτό αφορά τις πωλήσεις ενός έτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κατά την καταγραφή αυτών, βλέπουμε νέους συγγραφείς, διαχρονικές αξίες στο χώρο του βιβλίου αλλά και αναγνωρίσιμους Έλληνες, που δεν είναι ωστόσο η συγγραφική η βασική τους ιδιότητα.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι τη λίστα συμπληρώνουν:
1. Λένα Μαντά (139.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Ψυχογιός)
2. Νίκος Θέμελης (60.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Κέδρος)
3. Μάρω Βαμβουνάκη (56.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Ψυχογιός)
4. Δημήτρης Μπουραντάς (54.191 αντίτυπα, Εκδόσεις Πατάκη)
5. Βασίλης Αλεξάκης (50.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Εξάντας)
6. Γιάννης Παπαμιχαήλ (40.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Λιβάνη)
7. Πέτρος Μάρκαρης (35.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης)
8. Ευγενία Φακίνου (29.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Καστανιώτη)
9. Κωνσταντίνος Τζούμας (28.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Καστανιώτη)

Για περισσότερες πληροφορίες απλά κάντε κλικ εδώ:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=47&artid=252211

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από μερικές μέρες (στις 3/2), και προς ενίσχυση της αγοράς των βιβλίων, άλλαξαν τα χρόνια παλαιότητας αυτών. Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ.Γ. Βλάχου και ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων ώστε να μπορούν να κάνουν πιο ελκυστικές προσφορές, ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο που ορίζει ότι τα χρόνια παλαιότητας μειώθηκαν από 10 σε 5. Έτσι οι αναγνώστες θα μπορούν να βρουν σε πολύ καλές τιμές, βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα. Σε βιβλιοπώλεία και σε παζάρια βιβλίων...Αρχής γενομένης από το «παζάρι βιβλίου», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος (ως τις 15/2). Στο παζάρι θα παρουσιαστούν 450.000 τίτλοι βιβλίων με έκπτωση 70%. Κερδισμένοι λοιπόν...οι αναγνώστες!

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

"Nights In Rodanthe"

Ταινιών και κριτικών συνέχεια με τις "Νύχτες στη Ροδάνθη"... Η απουσία ίντερνετ αυτές τις μέρες λειτουργεί λίγο περιοριστικά, όποτε ακόμα μια κινηματογραφική πρόταση. Η συγκεκριμένη ταινία "βγήκε" στις κινηματογραφικές αίθουσες λίγο καιρό πριν...

«Ποτέ δεν είναι αργά για μια δεύτερη ευκαιρία»... Αυτό θα λέγαμε πως είναι το μότο της ταινίας αλλά και ο κύριος άξονας που κινείται η ιστορία μας. Η Adrienne Willis (Diane Lane), που διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής της, αποφασίζει να πάει για ένα Σαββατοκύριακο στη Ροδάνθη, μια παράκτια μικρή πόλη στη Νότια Καρολίνα. Αφορμή; Μια εξυπηρέτηση που θέλει να κάνει σε φίλη της. Να προσέχει το πανδοχείο που διατηρεί δίπλα στη θάλασσα, και που ευτυχώς δεν έχει κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο. Απώτερος στόχος της όμως είναι να προσπαθήσει να ηρεμήσει, να σκεφτεί την ζωή της που βρίσκεται σε χάος. Χωρισμένη, με ένα σύζυγο που της έχει φερθεί άσχημα στο παρελθόν και τώρα ζητά να επιστρέψει, και με δυο παιδιά, το καθένα με τα δικά του προβλήματα. Στο μικρό ξενοδοχείο στη Ροδάνθη όμως καταφθάνει και ο Πωλ Φλάννερ (Richard Gere) ένας γοητευτικός γιατρός με παρόμοιο πρόβλημα… μια ζωή σε χάος! Και με απώτερο στόχο του…όχι ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης αλλά μια ευκαιρία να βάλει τη ζωή του σε τάξη...

Απομονωμένοι αρχικά, ο καθένας στο δικό του μικρόκοσμο. Σύντομα όμως έρχονται κοντά. Και έρχονται ακόμα πιο κοντά όταν μια μεγάλη καταιγίδα ξεσπά. Έτσι εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…έχουν να «αντιμετωπίσουν» και τα συναισθήματα τους που αναδύονται στην επιφάνεια σχεδόν…αμέσως! Και μπορεί να μην είναι συναισθήματα πρωτόγνωρα – και οι δυο άλλωστε έχουν τις δικές τους ζωές - είναι όμως συναισθήματα δυνατά, από αυτά που δένουν δύο ανθρώπους τόσο, που φαντάζουν…αχώριστοι! Ίσως όμως και να μην είναι...γιατί η συνέχεια της ταινίας είναι ανατρεπτική!

Το "Nights in Rodanthe" είναι μια ρομαντική ιστορία. Μια ταινία από αυτές που βλέπαμε παλιά… Έχει μουσικές, εικόνες, «αρώματα» μιας άλλης εποχής κι ας εκτυλίσσεται στο σήμερα! Έχει έναν αέρα παλιομοδίτικο, χωρίς όμως αυτό να καταντά κουραστικό, το αντίθετο μάλλον. Και έχει και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που δένει απόλυτα. H Diane Lane και ο Richard Gere, έχουν, αναμφισβήτητα, μια πολύ δυνατή χημεία στη μεγάλη οθόνη. Αυτό έδειξε η σύμπραξη τους στο παρελθόν ("Cotton Club", "The Unfaithful"), αυτό φαίνεται και στην τρίτη συνάντηση τους, στις «Νύχτες στη Ροδάνθη». Σε μια ταινία που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους δυο τους, οι αναμενόμενα εξαιρετικές ερμηνείες τους είναι σίγουρα το μεγάλο ατού της ταινίας! Όπως και η ιστορία, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Nicholas Sparks (ο ίδιος έχει γράψει και το "The Notebook" αλλά και το "Message in a Bottle"). Ακόμα και το «προβλέψιμο» της ταινίας σε αρκετά σημεία δεν αγγίζει την υπερβολή, αν λάβουμε υπόψη το είδος της. Όλα τα άλλα, δένουν αρμονικά με το σενάριο και τους πρωταγωνιστές. Οι jazz μελωδίες και η νοσταλγική ατμόσφαιρα φτιάχνουν το σκηνικό για έναν έρωτα που ξεδιπλώνεται στο κινηματογραφικό πανί...

Τα συναισθήματα εναλλάσσονται όπως και οι εικόνες τις ταινίας. Το χιούμορ, οι αστείες στιγμές, η λύπη, τα στενάχωρα γεγονότα, μια γλυκιά αύρα, ο ρομαντισμός, ο έρωτας αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις στο σήμερα, διαδέχονται το ένα το άλλο και «μπλέκονται» μεταξύ τους με φόντο ένα πανδοχείο στη Ροδάνθη, χτισμένο στην άκρη της θάλασσας…