Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

"Slumdog Millionaire"

Τι γίνεται όταν ένας νεαρός από το Μουμπάι της Ινδίας, που μεγαλώνει στις φτωχογειτονιές, διεκδικεί το μεγαλύτερο έπαθλο στο δημοφιλέστερο παιχνίδι της χώρας του, το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος»; Από τη μια πλευρά...Ο απλός λαός αποθεώνει το ορφανό παιδί - που έχει ζήσει από μικρό την εξαθλίωση- και κατάφερε να κερδίσει όσα κανένας άλλος! Απο την άλλη πλευρά, η άρχουσα τάξη γεμάτη υποψίες δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο και απαιτεί...εξηγήσεις! Ο 18 χρονος Τζαμάλ Μαλίκ καταφέρνει να καθίσει στην καρέκλα του παιχνιδιού και να διεκδικήσει τη δική του θέση στο όνειρο...ταυτόχρονα όμως κάθεται και στο «εδώλιο» εξηγώντας πως γνωρίζει τις απαντήσεις... Λίγο η θεά τύχη, λίγο τα – ουκ ολίγα – βιώματα του...Δε θέλει και πολύ! Γιατί οι εμπειρίες που είχε συλλέξει κατά τον αγώνα του για την επιβίωση έκρυβαν τις «απαντήσεις» που θα του ανοίξουν το δρόμο για ότι επιθυμεί πιο πολύ..τα χρήματα και όχι μόνο!

Αρώματα και μυρωδιές Ινδίας, μοναδικές εικόνες που συνθέτουν το φτωχικό σκηνικό από τις μικρές γειτονιές, τοπικές μουσικές και ένα εξαιρετικό αναμφίβολα σενάριο γίνονται τα συστατικά που αποτυπώνει ο κινηματογραφικός φακός του Danny Boyle, που καταφέρνει να κινήσει Ευρώπη αλλά και Αμερική – ακόμα και το Hollywood – σε ρυθμούς... Bollywood! Σίγουρα δεν είναι η πρώτη ταινία που εμπνέυστηκε από αυτό, ούτε ισχυριζόμαστε πως αποτελεί πρωτότυπη ιδέα...Ακόμα και με κάποια ουτοπιστική προσέγγιση, ο Βρετανός σκηνοθέτης, μάλλον κατάφερε να πετύχει τον ιδανικό συνδυασμό και να φτιάξει μια ταινία που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο...Μια ταινία που αφήνει τα σημάδια της διαχρονικότητας της στο κινηματογραφικό πανί. Έχοντας στο πλευρό του τον Dev Patel στο ρόλο του Τζαμάλ, τη Freida Pinto στο ρόλο της Λατίκα αλλά και ένα εξαιρετικό καστ – ειδικά οι μικροί πρωταγωνιστές έκλεψαν την παράσταση ακόμα και στην τελετή των Όσκαρ - και φυσικά συνεργάτες όπως ο Chris Dickens στο μοντάζ και ο Christian Colson στη φωτογραφία κατάφερε να μας δώσει μια ιστορία αγάπης με τον καλύτερο τρόπο. Το φιλμ κινείται σε δύο χρόνους – στο σήμερα και στο χθες του νεαρού πρωταγωνιστή – έτσι που παρελθόν και παρόν μπλέκονται αρμονικά για να φτάσουμε στη μέρα του «μεγάλου τελικού» που θα κρίνει το μέλλον του Τζαμάλ! Και όλα αυτά υπό τους ήχους της μουσικής του – βραβευμένου – A. Rahman που «έντυσαν» υπέροχα την ταινία.

Το “Slumdog Millionaire” του σκηνοθέτη του "Trainspotting”, είναι η ταινία της χρονιάς. Η πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, που είχε και οσκαρική δικαίωση! Το Βollywood ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και η ιστορία του Τζαμάλ – μια ιστορία αγάπης που ξεκινά δύσκολα και φτάνει στο δικό της happy –end, κατάφερε να μας συγκινήσει , κατάφερε να μας «ταρακουνήσει», κατάφερε να μας κρατήσει για 2 ώρες μπροστά από τη μεγάλη οθόνη με αμείωτο το ενδιαφέρον. Ευτυχώς, το “Slumdog millionaire” – ανεξάρτητη και low-budget παραγωγή – δε βγήκε κατευθείαν σε DVD όπως προοριζόταν αρχικά αλλά γέμισε τις κινηματογραφικές αίθουσες. Και επιτέλους ήρθε και στη χώρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: