Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

"Μεγάλοι Έλληνες" ... Προς την ανάδειξη του νικητή...!

Στην τελική ευθεία έχει μπει η κούρσα για την ανάδειξη του σημαντικότερου Έλληνα. Η φιλόδοξη παραγωγή του Σκάι που τιτλοφορείται «Μεγάλοι Έλληνες» και προέρχεται από ένα project του BBC, μετά τη γνωστοποίηση της λίστας των 100 Έλληνων που ψήφισε το κοινό ως τους σημαντικότερους, αποκάλυψε τους 10 επικρατέστερους από τους οποίους θα εκλεγεί και ο νικητής.

Η σειρά αυτή έχει παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες – ευρωπαικές και μη- και η συμμετοχή του κοινού αποτελεί το σημαντικότερο «χαρτί» της. Στην Α’ φάση, για την ανάδειξη των 100 προσώπων, συμμετείχαν 38.472 άτομα, ενώ μετά την παρουσίαση αυτών, στη Β’ Φάση, δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας μας αναφέρθηκαν στα πρόσωπα που ξεχώρισαν. Πλέον, από τις 23 Φεβρουαρίου, καθένας από μας μπορεί να επιλέξει από την τελική δεκάδα το πρόσωπο που θεωρεί ότι έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στη χώρα που τον γέννησε. Το πρόσωπο που πιστεύει ως τον σημαντικότερο Έλληνα όλων των εποχών. Το όνομα αυτού θα ανακοινωθεί στα πλαίσια του μεγάλου τελικού, στις 18 Μαίου 2009 από τον κεντρικό παρουσιαστή της σειράς, που δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Παπαχελά. Μέχρι τότε, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση για τη ζωή και το έργο των δέκα επικρατέστερων από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, κάθε Δευτέρα, στις 22.00.

Τα ονόματα των 100 μπορείται να τα δείτε εδώ. Ανάμεσα σε αυτά μπορούμε να ξεχωρίσουμε προσωπικότητες από όλους τους χώρους – πολιτική, θέατρο, αθλητισμός, οικονομία, τέχνες, θρησκεία, επιστήμη - που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρονολογικών περιόδων, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι τη Σύγχρονη Εποχή. Η λίστα έχει εγείρει πολλές συζητήσεις, κυρίως για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτή, για τη θέση κάποιων αλλά και γιατί επικράτησαν κάποιοι, έναντι κάποιων άλλων. Για παράδειγμα, η χαμηλή θέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη – μόλις στο 88 ή η παρουσία του «Άγνωστου Στρατιώτη». Αλλά ακόμα και η κάλυψη τόσο μεγάλης χρονολογικής περιόδου αποτελεί σημαντικό σημείο συζήτησης. Το αν δηλαδή μπορούμε να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε μεταξύ ενός προσώπου της αρχαιότητας με κάποιο σύγχρονο, δεδομένου μάλιστα των διαφορετικών συνθηκών που έζησαν.

Όπως μάλιστα δείχνουν και τα δέκα ονόματα που έχουν επικρατήσει, η αρχαιότητα είναι αυτή που έχει προσελκύσει περισσότερο την ψήφο του κοινού, μιας και τα πρόσωπα που προέρχονται από αυτήν καλύπτουν τη μισή λίστα! Οι δέκα , εκ των οποίων θα εκλεχθεί ο ένας είναι:

1. Αριστοτέλης

2. Βενιζέλος

3. Καποδίστριας

4. Καραμανλής

5. Κολοκοτρώνης

6. Μέγας Αλέξανδρος

7. Παπανικολάου

8. Πλάτωνας

9. Περικλής

10.Σωκράτης

Από τη λίστα όπως είναι φανερό απουσιάζει κάποιο γυναικείο όνομα, καθώς επίσης και κάποιο πρόσωπο που να είναι εν ζωή. Ο πιο σύγχρονος αυτών είναι ο Κ. Καραμανλής που πέθανε το 1998. Για κάθε ενδιαφερόμενο πάντως, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της σειράς (με ένα κλικ εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: