Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Μια βόλτα στα θέατρα της Θεσσαλονίκης (part 2)











Πέρα όμως από τις παραστάσεις που έχουν την έδρα τους εδώ, στις θεατρικές σκηνές της πόλης έχουμε και έργα με...Αθηναϊκό αέρα! Μετά από ένα χειμώνα στην πρωτεύουσα και με αποσκεύες τους μια άκρως πετυχημένη σεζόν μετακομίζουν ...βόρεια, έστω και για λίγες εβδομάδες μόνο!

Η αρχή έγινε με το «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου που έσπασε ρεκόρ εισητηρίων και στη συμπρωτεύουσα. Η παραστάσεις ολοκληρώθηκαν μεν, αλλά στη θέση τους, στο θέατρο «Αριστοτέλειον», έρχεται το... «Σεσουάρ για δολοφόνους»! Από την Κυριακή του Πάσχα, η παράσταση – φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα έρχεται για να μας κάνει όλους «αυτόπτες μάρτυρες» ενός «εγκλήματος» που μετρά δέκα χρόνια θεατρικής πορείας. Το κάστ του – που ανανεώνεται κάθε χρόνο- φέτος έχει Τάκη Ζαχαράτο, Κώστα Ευρυπιώτη, Άννα Κουρή, Πατρίκιο Κωστή, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Θωμά Παλιούρα.

Στο «Ράδιο Σίτυ» βρίσκουμε τον «Μπακαλόγατο» με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο ρόλο του Ζήκου, ενός ρόλου που έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Πέτρος Φιλιππίδης, που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, κατάφερε αφενώς να αφήσει το δικό του «αποτυπώμα» σε ένα ρόλο που μας έχει εντυπωθεί από τον Κώστα Χατζηχρήστο και αφετέρου, μεταφέροντας μας σε μια «άλλη» Ελλάδα – σε μια Έλλαδα του παρελθόντος, να κάνει μια παράσταση – τεράστια επιτυχία! Μαζί του πλειάδα γνωστών ηθοποιών. Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Λέφας, Γιάννης Δεγαΐτης, Σπύρος Πούλης, Θάλεια Ματίκα, Αλίνα Κοτσοβούλου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Τσιάρη, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Τα εισητήρια ήδη «κλείνονται» για αρκετές μέρες μετά...όποτε αν ενδιαφέρεστε...σπέυσατε!

Κωμωδία όμως έρχεται και στο θεατρικό σανίδι του «Κολοσσαίον». Ο Γρηγόρης Βαλτινός συναντά επι σκηνής την Πέγκυ Σταθακοπούλου στο «Μη γελάτε...Είναι σοβαρό». Διασκεδαστικό και με γρήγορους ρυθμούς, κρύβει ωστόσο βαθύτερα νοήματα. Επι τάπητος τίθεται ο κόσμος του θεάματος, με τη λάμψη και τη γοητεία του από τη μια αλλά και με σάτιρα όταν έρχεται η απομυθοποίηση της ζωής που «κρύβουν» οι προβολείς – της αληθινής ζωής! Μαζί τους οι Νεφέλη Ορφανού, Χρήστος Ευθυμίου, Βύρων Κολάσης, Κατερίνα Μάντζιου, Φώτης Σπύρος, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Συριώτης, Ιωάννα Χιώτη. Από τις 23 Απριλίου.

Στο θέατρο «Εγνατία» έρχεται η παράσταση του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου – που αποτελούν αν μη τι άλλο «εγγύηση» - με τίτλο «το Δώρο». Πρόκειται για μια σύγχρονη ηθογραφία, όπου δύο ζευγάρια προβαίνουν σε...μικρές καθημερινές εξομολογήσεις και έρχονται τα πάνω – κάτω! Το απλό ερώτημα
«Τι δώρο θα πάρουμε στο γάμο του Σωτήρη;» γίνεται ικανό για μια σειρά «αποκαλύψεων» που θα φέρουν στιγμές γέλιου
στους θεατές της Θεσσαλονίκης από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 17 Μαίου ενώ η παράσταση θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν στην πρωτεύουσα. Στο σκηνοθετικό τιμόνι αλλά και στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αλέξανδρος Ρήγας και μαζί του θα δούμε την Ελένη Καστάνη, το Γιάννη Μποστανζόγλου και τη Βασιλική Ανδρίτσου.

Στο θέατρο «Σοφούλη» τέλος, «ανεβαίνουν» από τις 7 Απριλίου, τα «Μικρα Συζυγικά Εγκλήματα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μποστανζόγλου. Δευτέρα και Τρίτη συμπρωταγωνιστεί ο ίδιος, με τη Δήμητρα Παπαδήμα, ενώ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Νινιός. Η μαύρη κωμωδία του Έρικ-Εμάνουελ Σμιτ αναφέρεται σε ένα σύγχρονο ζευγάρι που πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τις αλήθειες του στον «δικό τους αγώνα επιβίωσης».

Οι επιλογές λοιπόν είναι πολλές και είναι όλες μια και μια. Μια βόλτα στις θεατρικές σκηνές της πόλης θα σας πείσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: