Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Μια βόλτα στα θέατρα της Θεσσαλονίκης (part 1)



Θεατρική...άνοιξη στη Θεσσαλονίκη με πληθώρα παραστάσεων να «ανεβαίνουν» στις θεατρικές σκηνές της πόλης. Τοπικές και μη παραγωγές προσκαλούν το κοινό της συμπρωτεύουσας, το οποίο – θεατρόφιλο όπως έχει αποδειχτεί στο πέρασμα του χρόνου – δίνει το δυναμικό παρόν.

Μια βόλτα στα θέατρα αρκεί για να βρούμε πολλές και διαφορετικές προτάσεις, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή! Όσο αφορά τις εδώ παραστάσεις – πρωτοστατεί φυσικά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Στο Βασιλικό Θέατρο έχουμε τον «Βασιλιά Ληρ» με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και μια ομάδα της νέας γενιάς ηθοποιών να τον πλαισιώνουν. Το έργο που αποτελεί ένα απο τα κορυφαία δημιουργήματα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και μας δείχνει με άκρως ποιητικό τρόπο την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, τις εσωτερικές του συγκρούσεις αλλά και την κατάκτηση της εξουσίας και όσα αυτή επιφέρει, έχει μεταφράσει σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή ο Διονύσης Καψάλης. Εκεί κοντά, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε παραγωγή και πάλι του ΚΘΒΕ, «ανεβαίνει» ο «Ματωμένος Γάμος», το γνωστό έργο του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Με την Αντιγόνη Βαλάκου στον πρώτο ρόλο αλλά και με ένα λαμπρό θίασο στο πλευρό της, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης μεταφέρει την τραγική ερωτική ιστορία στο σήμερα, δίνοντας της μια άλλη διαστάση – επιχειρώντας να θέσει τον θεατή συνεργό του.

Και πάμε στη Μονή Λαζαριστών. Εκεί, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, από τις 13 του Μάρτη, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει το «Rock Story» της Λείας Βιτάλη σε σκηνοθεσία του Πάνου Ζούλια. Ο έρωτας και η αναζήτηση της αληθινής αγάπης μέσα απο μια πιο ροκ ματιά γίνονται αφορμή για ένα κείμενο που αφορά την ιστορία ενός Έλληνα ροκ σταρ συνδυάζοντας το ροκ με το θεατρικό κείμενο, την ευαισθησία με το χιούμορ, την εικόνα με την αλήθεια που κρύβεται πίσω απο αυτήν. Την παράσταση ντύνουν οι μουσικές του Σιδηρόπουλου, των Rolling Stones, των Doors και άλλων και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Άννα Φόνσου. Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών μέχρι και τις 12 Απριλίου, βρίσκουμε τη «2η ευκαιρία» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Από τις 22 Απριλίου μέχρι και τα μέσα του Ιούνη, η παράσταση θα είναι σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τα έργα 'Σαν τα σκυλιά', 'Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα;' και 'Επιστροφή στον Παράδεισο'.

Οι προτάσεις βέβαια δε σταματάνε εδώ. Στο θέατρο «Αμαλία» απο τα τέλη του Απρίλη ξεκινά μια τρελή κωμωδία Γουέστερν – Τρόμου, το "Dracula in Far West" απο την θεατρική ομάδα «Jouet» και την «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης»...Η ιστορία ενός γεροβαμπίρ που παρατά την Τρανσυλβανία για το ... Λονδίνο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, για λίγες ακόμα μέρες μόνο, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το «Η ζωή μου με τον Μότσαρτ» που παίζει και σκηνοθετεί ο Πέτρος Φυσσούν. Τέλος, στο Κολοσσαίον, το «Θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης» παρουσιάζει το "Κουκουρούκου Τσίου Τσίου" μια τρελή τρελή κωμωδία! Όσοι πιστοί...προσέλθετε λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: