Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι έτοιμο!

Στιγμές πολιτισμικής ανάτασης ζούμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης να πρωτοστατεί στις συζητήσεις όλων. Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί το κοινό – στις 20 του Ιούνη - έγιναν τα πρώτα εγκαίνια. Ο αγιασμός και η πρώτη ξενάγηση στους δημοσιογράφους. Τα αριστουργήματα της κλασσικής Ελλάδας βρήκαν πλέον το «σπίτι» τους, με την Ακρόπολη απέναντι και τη θέα της Αθήνας τριγύρω.


Πρόκειται για ένα έργο ζωής, ένα κοινό όραμα τόσων ανθρώπων, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που μετά από 30 και πλέον χρόνια αναμονής, έγινε πραγματικότητα. Στην πρώτη ξενάγηση, ο Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, φάνηκε ενθουσιασμένος δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα «Μεγάλο έργο, σύμβολο μιας Ελλάδας σύγχρονης με αυτοπεποίθηση, καταλύτη για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στην Αθήνα και μοχλό που πολλαπλασιάζει την ηθική δύναμη του πολιτισμού μας » ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο όραμα της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των Ελληνικών Μαρμάρων πίσω στη χώρα τους. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή, «Δεν είναι έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβέρνησης, αλλά έργο καθολικό», είπε.


Διερχόμενοι από την κεντρική του είσοδο, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βλέπουμε την Ιστορία να αναβιώνει, να θυμίζει στους Έλληνες στιγμές του πολιτισμικού μας παρελθόντος. Στα 21.000 τ.μ. που εκτείνεται το Μουσείο – εκ των οποίων τα 14.000 αποτελούν τον εκθεσιακό χώρο – ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ένα τεράστιο αριθμό αρχαιοτήτων που μέχρι τώρα δεν εκτίθονταν. Πάνω από 4000 θησαυροί ξετυλίγονται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες. Με σκεπτικό «να δημιουργείται στον επισκέπτη η αίσθηση του περιπάτου», όπως δηλώνει ο κ. Παντερμαλής, το κοινό θα μπορέσει να νιώσει το μεγαλείο της Κλασσικής Ελλάδας. Τα βλέμματα προσελκύουν το αέτωμα του Εκατομπέδου, στην αίθουσα των Κλιτυών, που εκτίθεται για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη, φτάνοντας τα 22 μέτρα αλλά και οι Καρυάτιδες, οι πέντε Καρυάτιδες που «περιμένουν» την έκτη να «επιστρέψει» από το Λονδίνο. Κορωνίδα του Νέου Μουσείου είναι ασφαλώς η αίθουσα του Παρθενώνα. Σε μια αίθουσα που περιβάλλεται από τη θέα του Ιερού Βράχου, βρίσκονται τα δημιουργήματα της αθηναϊκής δημοκρατίας του χρυσού αιώνα. Εκεί, για πρώτη φορά, θα μπορούμε να θαυμάσουμε την ζωφόρο του Ναού, τις μετόπες και τα αετώματα - όλα όσα σχεδιάστηκαν για να διακοσμήσουν το ναό. Ή σχεδόν όλα, μιας και «κομμάτια» της μεγαλειώδους αυτής σύνθεσης βρίσκονται στο «Βρετανικό Μουσείο». Τώρα περισσότερο από ποτέ, γίνεται εντονότερο το αίτημα για την επιστροφή τους.


Μια ακόμα καινοτομία του Μουσείου, είναι ότι τα εκθέματα του – για το πρώτο τετραήμερο των εγκαινίων – προβάλλονται κάθε βράδυ στους γύρω δρόμους και «ζωντανεύουν» με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα που επιμελήθηκε η Αθηνά Τσαγκάρη.

Όλα είναι έτοιμα λοιπόν για τη «μεγάλη μέρα», που το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορεί πλέον περήφανα να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Με εισιτήριο μόλις ένα ευρώ για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του και πέντε αργότερα.


Η ιστοσελίδα του Μουσείου


Μέσα από μια άκρως εντυπωσιακή ιστοσελίδα συστήνεται το Μουσείο στο διαδικτυακό κοινό του. Ο ιστότοπος αυτός – που αποτελεί μια μορφή ηλεκτρονικού χάρτη - θα προσφέρει τη δυνατότητα στον καθένα από μας να περιηγηθεί στους χώρους και την ιστορία του Μουσείου. Σε μια διαδρομή που διαγράφεται από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι και το σήμερα, θα ξεδιπλώνεται η πολιτισμική μας κληρονομιά.

Η περιήγηση γίνεται μέσα από έξι ενότητες, που δίνουν πληροφορίες για:

1.Τον τρόπο λειτουργίας του μουσείου (ωράριο, προσβασιμότητα, υποδομές, κλπ)
2.Τις συλλογές (εκθέματα, ιστορικά στοιχεία, κλπ)
3.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

4.Το Μουσείο (οργάνωση, ιστορία, κλπ)
5.Την προβολή του Μουσείου (ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό, γραφείο Τύπου, επικοινωνία)
6.Τα εισιτήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά –τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα - εφαρμόζεται το σύστημα του e-ticketing. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, να κλείνει ηλεκτρονικά το εισιτήριο της επίσκεψης του, προσδιορίζοντας ακόμα και την ακριβή ημέρα και ώρα. Πέραν της διευκόλυνσης του κοινού, το Μουσείο θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να παρέχει καλύτερη οργάνωση στη διαχείριση του ωραρίου.

Φυσικά δεν ξεχνάμε πως το Σάββατο 20 Ιουνίου, ημέρα των πολυαναμενόμενων εγκαινίων του Μουσείου, θα μπορούμε να είμαστε όλοι θεατές. Και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση. Αρκεί ένα κλικ στην ιστοσελίδα του: www.theacropolismuseum.gr

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης – Σε αριθμούς…


  • 21.οοο τ.μ. είναι η έκταση του – 14.οοο τ.μ. ο εκθεσιακός χώρος

  • 1.450 τ.μ. ήταν ο εκθεσιακός χώρος του παλαιού Μουσείου

  • 4.000 τα εκθέματα του Μουσείου

  • 1500 άνθρωποι θα μπορούν να ξεναγηθούν ταυτόχρονα

  • 33 χρόνια πέρασαν από την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσης του Μουσείου και 5 από την έναρξη της κατασκευής του (Νοέμβριος 2004).

  • 7000 οι κρατήσεις των εισιτηρίων μέσω του διαδικτύου

  • 3 οι ώρες που χρειάζονται για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα σε μια μαζική ξενάγηση

  • 5.200 τα χρόνια Ιστορίας που καλύπτουν τα εκθέματα

  • 92 τα υποστυλώματα που στηρίζεται το κτίριο


Δεν υπάρχουν σχόλια: